Hoppa till huvudinnehåll

Babyn minns musik länge

Bild: Yle kvinnokliniken

Bebisar som har fått höra musik medan de var i magen minns musiken i flera månader framåt, visar en finländsk undersökning.

Forskarna bad tolv mammor spela Blinka lilla stjärna minst fem gånger i veckan för sina foster under den sista tredjedelen av graviditeten. Mätningar av hjärnaktiviteten hos bebisarna visade senare att de reagerade på melodin ännu när de var kring 4 månader gamla, och möjligen också ännu senare. Bebisar som inte hade hört sången när de var i magen reagerade inte lika mycket.

Man har vetat att bebisar lär sig känna igen ljud de hör när de är i magen, men den finländska undersökningen är den första som visar att de känner igen ljuden så här pass länge efter att de har fötts.

Forskarna anser att upptäckten visar att ljudmiljön under fostertiden påverkar babyn, och att till exempel buller kan ha negativa effekter på babyn.

Studien har publicerats i den amerikanska vetenskapliga tidskriften Plos One.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes