Hoppa till huvudinnehåll

Läxläsning under gatlyktorna

Black Out
Black Out Bild: HSI London black out

Guinea är ett land i förändring. Efter årtionden av militärstyre hoppas landets 10 miljoner invånare att nya regeringen skall föra landet framåt.

Utvecklingen bromsas av att enbart en femtedel av befolkningen har tillgång till el. Och de som har det kan inte vara säker på att den fungerar För att få ljus till läxläsning söker sig många barn under natten till G'bessia flygpplats, bensinstationer eller någon av parkerna i de mer välbärgade områdena.

Här sitter de tysta och studerar. Vissa bor nära medan andra har gått över en timme för att hitta tillräckligt med ljus. För de här barnen är studier enda vägen till ett bättre liv, men absolut ingen garanti. Värst är situationen för flickorna. De plockas ofta ur skolan vid 12 års ålder och gifts bort.

Ungdomarnas och landets drömmar om en bättre framtid går hand i hand. Guinea har stora naturresurser, men medellivslängden är trots det bara 56 år och stora delar lever på mindre än en dollar om dagen.

Dok: Black Out (Black Out / England)
Yle Fem tisdag 5.11.2013 kl. 20.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Regi: Eva Weber

Black Out är den första dokumentären i en serie om elförsörjning och utveckling. Övriga dokumentärer är Karftlös (Yle Fem torsdag 7.11.2013 kl. 22.00), Te eller elektricitet (Yle Fem tisdag 12.11.2013 kl. 20.00) samt Ljusets riddare (Yle Fem torsdag 14.11.2013 kl. 22.00 / repris från 2012). Yle Fems arkivprogram Rivet ur arkivet sänder ett avsnitt om hur elbelysningen påverkat Finland lördagen 2.11.2013 kl. 19.50. Samtliga finns tillgängliga på Arenan 30 dagar efter sändning.