Hoppa till huvudinnehåll

Nymodigheter i bergsbyn

Te eller elektricitet
Te eller elektricitet Bild: Jérôme le Maire te eller elektricitet

Dokumentär som tar oss till en liten avsides by i de Marockanska Atlasbergen. Under filmens gång får vi under tre år följa hur elnätet sakta byggs upp.

Årstiderna växlar och elnätet kommer allt närmare människorna i Ifri. All världens moderniteter kommer snart att utan nåd göra sitt intrång i byn. Om byborna själva hade fått välja skulle man ha prioriterat en ordentlig väg, men en sådan kostar massor. Istället ser man fram emot den modernisering som elen kommer att innebära och elbolaget ser fram emot ny kunder.

Elverktyg, mobiltelefoner, och tv-apparater kommer snart att kunna vara verklighet för de som har råd att betala. Och när väl den först glödlampan tänds i byn kommer de sociala värderingarna att ha förändrats för alltid. Man kommer att ha tagit ett gigantiskt kliv framåt i tiden.

Dok: Te eller elektricitet? (Le The Ou L'electricite / Tea or Electricity / Belgien 2012)
Yle Fem tisdag 12.11.2013 kl. 20.00
30 dagar på Arenan efter sändning

Regi: Jérôme le Maire

Dokumenätren ingår i en serie om elförsörjning och utveckling. Övriga dokumentärer är Black Out (Yle Fem tisdag 5.11.2013 kl. 20.00), Kraftlös (Yle Fem torsdag 7.11.2013 kl. 22.00) samt Ljusets riddare (Yle Fem torsdag 14.11.2013 kl. 22.00 / repris från 2012). Yle Fems arkivprogram Rivet ur arkivet sänder ett avsnitt om hur elbelysningen påverkat Finland lördagen 2.11.2013 kl. 19.50. Samtliga finns tillgängliga på Arenan 30 dagar efter sändning.