Hoppa till huvudinnehåll

Snoan söker ny retreatvärd

Henrik Helander och Åsa Westerlund
Henrik Helander och Åsa Westerlund vid retratgården Snoan i Lappvik. Henrik Helander och Åsa Westerlund Bild: Yle/ Maria Wasström henrik helander

Retreatgården Snoan i Lappvik ser sig om efter en ny retreatvärd. Åsa Westerlund, som har varit värd i 14 år, ska nämligen ta en paus från gården och syssla med annat.Snoan är ett ett gammalt torp som sedan 1974 fungerar som retreatgård med verksamhet året om.

- Retreat handlar om att dra sig tillbaka från sitt vardagsliv för en kortare eller längre tid, förklarar Åsa Westerlund. Meningen är att ta ett steg åt sidan och få perspektiv på sitt liv.

På Snoan fungerar retreaterna på kristen grund, men vem som helst är välkommen dit.

Kantor i Karis

Åsa Westerlund kommer nu att vara tjänstledig från den första februari nästa år. Hon är egentligen kantor och hon känner nu att den biten ska få större utrymme i hennes liv.

Hon har nu blivit erbjuden jobb i Karis, där församlingen har varit utan kantor i ett år.

- Vi får se om jag ännu kommer ihåg hur man gör, men jag tror det, skrattar hon.

Person som gillar ödemark söks

Henrik Helander är prost och pensionerd kyrkoherde. Han var som ung präst med då allting började år 1974.

- Jag har sedan dess haft konkatkt med gården och har vuxit in i arbetet från sidan, förklarar han. Nu finns jag till hands då det behövs.

Nu söker gården alltså en ny retreatvärd då Åsa Westerlund blir kantor i Karis. Än så länge finns det ingen i bakfickan.

- Vi har diskuterat det här i styrelsen och det som vi förväntar oss är att personen i fråga tycker om att vara i ödemarken för sig själv i stillhet och samtidigt kan ta hand om de mänskor som kommer hit till retreaten, förklarar Helander.