Hoppa till huvudinnehåll

Tuomioja: Förtroendet har skadats

Finlands utrikesministerium har varit utsatt för omfattande nätspionage i flera år, bekräftar utrikesminister Erkki Tuomioja. Skyddspolisen har inlett en förundersökning i ärendet.

Utrikesminister Erkki Tuomioja säger att spionaget - som avslöjades på vårvintern - var omfattande och att det skedde via ett sofistikerat system.

- Finland har informerat EU om det som har skett. Finland är inte det enda land som har utsatts för dataintrånget.

- De uppgifter som har gått vidare till tredje part är inga stora statshemligheter, men de skador som spionaget har förorsakat gäller förtroendefrågor. Ett skadat förtroende är alltid illa. Det är mycket allvarligt om landets dagliga informationsmaterial faller i fel händer och att all kommunikation står till en tredje parts förfogande, konstaterar Tuomioja. Han ger som exempel kommunikationen med andra länders diplomater.

- Vi har vidtagit åtgärder som innebär att viktigt material inte hamnar i fel händer. - Vi har nu förnyat hela systemet. All känslig information har tagits bort.

"Inte förvånande"

Utrikesministern ser det inte som särskilt förvånande att också Finland blivit utsatt för dataintrång. - Det är inte förvånande i dagens värld. Man kan jämföra problemet med kampen mot dopning. Det är svårt att garantera säkerhet. Det pågår hela tiden en kapplöpning mellan intrången och försöken att skydda näten.

Datasäkerheten i cyberrymden måste på alla håll förbättras, konstaterar Tuomioja.

Ryssland och Kina misstänks för spionage

Rysslands och Kinas underrättelsetjänster misstänks för spionaget riktat mot datatrafiken mellan Finland och EU. Det är möjligt att spionaget har pågått i fyra års tid.

Skyddspolisen kommenterar inte frågan närmare.

Allvarliga dataintrång uppdagades på vårvintern. Spionaget har varit känt bara inom en liten krets och har hållits hemligt. Enligt MTV3 känner man fortfarande inte till i vilken utsträckning datahackandet har skett.

Om spionaget har riktat sig mot datatrafiken mellan Finland och EU betyder det att Finland har kunnat vara en öppen port för utomstående till konfidentiell information om EU.

Tips från utlandet

Dataintrånget uppdagades efter ett tips från utlandet. Veterligen var det datasäkerhetsmyndigheten CERT.FI eller Skyddspolisen som fick tipset. CERT.FI är en grupp inom Kommunikationsministeriet som delar ut information om kränkningar av informationssäkerheten.

Det kan möjligen vara fråga om spionprogrammet Red October som enligt CERT.FI kan stjäla uppgifter, inte bara från datorer, utan också från smarttelefoner.

Urpilainen hörde nyheten i utskott

Finansminister Jutta Urpilainen hörde nyheten om spionaget i regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska utskott där hon är medlem. Yle skrev tidigare att Urpilainen skulle ha hört nyheten av Yle, men det stämmer alltså inte.

Yle intervjuade i torsdags eftermiddag Urpilainen om pensionsfrågor och ställde då en fråga om spionaget. Hon ville inte då ännu kommentera ärendet.

Det var MTV3 som presenterade nyheten först.