Hoppa till huvudinnehåll

Kerry: "Vi har gått för långt"

John Kerry
John Kerry Bild: EPA/TANNEN MAURY kerry

USA:s utrikesminister John Kerry medger att USA i en del fall har gått för långt i sitt spionage. Landets säkerhetstjänst NSA har bland annat avlyssnat tiotals miljoner samtal i allierade europeiska länder.

Det är första gången, som någon på den nivån inom USA:s administration, medger att spionaget har varit för omfattande. Kerry tänker enligt BBC tillsammans med president Barack Obama förhindra att den nationella säkerhetstjänsten NSA fortsätter med den här olämpliga verksamheten.

Asiatisk irritation

Kerrys medgivande kommer samtidigt som flera länder i Östasien är irriterade över avslöjanden om att Australien har hjälpt NSA att spionera på till exempel Kina, Malaysia, Indonesien, Vietnam och Thailand. Indonesien kräver att Australiens ambassadör svarar på anklagelser om att landets ambassad i Jakarta var ett centrum för elektronisk avlyssning. Också Kina, Malaysia och Thailand protesterar och kräver förklaringar. Australiens premiärminister Tony Abbot har endast konstaterat att Australien inte har brutit mot några lagar.

"Fem ögon"

Enligt ett hemligt dokument som Edward Snowden har läckt ut har Australiens, USA:s, Storbritanniens och Kanadas beskickningar i Östasien bedrivit omfattande elektronisk avlyssning. Dessa länder, samt Nya Zeeland, lär ha ingått ett avtal om gemensamt spionage: ett program som kallas för "de fem ögonen".

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes