Hoppa till huvudinnehåll

"Musik är bättre för hälsan än idrott"

Musik stimulerar hela hjärnan, visar forskningen Musiknoter. Bild: Yle/Arja Lento musik,noter

Musik är hjärnans bästa vän - den öppnar upp igenslammade nervbanor och gör en beredd att ta emot andra utmaningar. Det säger vetenskapsjournalisten och musikredaktören Minna Lindgren som härom kvällen föreläste i Vasa.

Föreläsningens rubrik "Musik är bättre för hälsan än idrott" är inte menad som en provokation. Den har bas i neurologisk forskning, säger Lindgren.

- Under de senaste 15-20 åren har man i Jyväskylä och Helsingfors undersökt vad som händer i hjärnan då man spelar eller sjunger. Därifrån kan man allvarligt säga att musik är mycket mera hälsosam än idrott, säger hon.

Hjärnan är uppdelad i olika delar som sköter om olika saker: språk, känslor och så vidare. Men musiken, den aktiverar hela hjärnan.

- Forskarna vet inte varför, men de har kunnat påvisa det, tack vare modern teknologi.

Musiken är något av en universalmedicin

Musik har visat sig vara effektiv mot många åkommor, säger Minna Lindgren.
- Om man har smärtor så hjälper musiken, om man är deprimerad så piggar musiken upp, om man har svårt att somna eller är för sömnig så hjälper musiken!

Det gäller ändå att välja rätt sorts musik efter situationen. Vid den forskning som har utförts är det ändå inte musiken som varit det centrala, utan patienterna har fått välja sin egen favoritmusik. Det är inte fråga om musikforskning, utan hjärnforskning.

- Vid försök på djur har det visat sig att klassisk musik innehåller mer information än populärmusik och de mätbara effekterna blir starkare. Då man i USA undersökte möss så reagerade de allra bäst på Verdis opera La Traviata!

Mer musik i skolan!

Minna Lindgren efterlyser mera musik i skolan. 15 minuter musik i början av dagen skulle öpna upp hjärnans nervbanor.

- Det hjälper koncentrationen, att orka sitta ner hela dagen, att lyssna och förstå, och det är bra för finmotoriken och abstrakt gestaltning.

Undersökningar har visat att musikers hjärnor skiljer sig från "vanliga" människors: främre delen, som styr empati och koncentration är större. Där finns kontroll, abstrakt tänkande och planering - sånt är lättare för musiker.

- Nu ska man bara inte tänka att musiker är intelligenta, utan på vad musiken och möjligheten att spela ett instrument kan göra för ett barn.

Ett barns hjärna utvecklas och växer och att då "gympa" hjärnan med musik hjälper barnet att utvecklas. Och det gäller inte här att drilla fram nya underbarn, en ny Mozart.

- Det räcker väl att spela blockflöjt, säger Minna Lindgren.

Läs också:

Kommentarer

Inlagt av

Artikeln säger inte det heller. Den säger att musik påverkar hjärnan.

Att fysisk aktivitet skulle vara en lösnig på övervikt är felaktig. Finns otaliga undersökningar som visar att träning har yttrest liten påverkan på viktnedgång. Däremot har kostomläggning stor effekt.

Fysisk aktivtet är viktig av annan anledning t.ex. Hjärt/fysisk hälsa.

Inlagt av

En vältränad hjärna och ett välmående psyke är minst lika viktigt som en välmående kropp! En vältränad kropp hos någon som mår dåligt psykiskt är inte särskilt lyckat.

Inlagt av

Ingen påstår väl att man ska avstå all fysisk påfrestning? Det viktiga med artikeln är väl att musikutövning inte är en fåning syssla för nördar.

Inlagt av

Detta är så intressant! Jag skulle gärna vilja veta vilka forskningsstudier som använts till denna artikel och till grund för föreläsningen? Synd att inte stärka hela artikelns trovärdighet genom att sätta ut mer direkt Info om detta.

Inlagt av

Blir musiker mer intelligenta, eller väljer mer intelligenta människor att spela musik? Kan en ju fråga sig...

Inlagt av

Jag har inte en kropp. Jag är en kropp. En helhet som är beroende av alla delar för att må bra. Kroppen, hjärnan och själen i skön harmoni. Alla delar måste ha sitt.

Inlagt av

Ytterst intressant läsning. Till ovanstående kommentarer vill jag påpeka att de inte menar att idrotten är bortslösad tid. Vi människor behöver regelbunden motion. I detta fall tolkar jag att musiken bara bevisats vara viktigare än man kunde tro. Jag håller fullständigt med att musik fungerar som terapi. Det är jag själv ett levande bevis på. Däremot kan jag säga det samma om idrott. Båda är viktiga på sitt sätt.

Inlagt av

Som yrkesmusiker och musiklärare var detta jätteintressant och bekräftande. Jag kan vittna om att när jag är bland musikerkollegor och musikstuderande har jag upplevt en markant större förmåga till empati. Det finns ofta en stor värme. Jag har framföralllt lagt märke till att det finns en tydligt och på nåt sätt självklar acceptans att omfamna och acceptera udda människor, som både nu och då dyker upp bland oss musiker.
Personligen kan jag bekräfta att jag upplever en stark påtaglig och uthållig förmåga att koncentrera mig och vara fokuserad när det gäller.Min yrkeserfarenhet sträcker sig ca 18 år tillbaks.

Att musik hjälper barn att utvecklas är väldigt intressant också! Inget nytt för mig men ändå.

Inlagt av

...är det kanske så att människor har en tendens att uppfatta människor som sysslar med samma som dem själva som empatiska och förstående?
Musiker uppfattar kanske andra musiker (speciellt sådana man redan är bekant med) som mer inkännande, varma och empatiska än genomsnittet av männsikor. Busschaufförer uppfattar kanske busschaufförer som mer empatiska osv.
Så det är kanske inte mycket till bevis att en musiker uppfattar att den delen av texten låter sann.
Artikeln skapar också andra frågor: Vad betyder t.ex.: "Vid försök på djur har det visat sig att klassisk musik innehåller mer information än populärmusik och de mätbara effekterna blir starkare."??
Om det handlar om information i bemärkelsen antalet toner, taktbyten osv så säger väl inte mössens reaktioner nåt om det - utan lyssnaren inser väl direkt att t.ex. ett långt klassiskt stycke troligen innehåller mindre repetition än en (medvetet) monoton electronicalåt. Men det betyder ju inte att en mänsklig lyssnare får ut mera information av att lyssna på det klassiska stycket jämfört med att lyssna på electronicalåten!

Inlagt av

Tycker det är självklart!!
Alla nu som drar iväg artikeln åt alla möjliga håll, läs den en gång till och tänk på vad som står i den. Det är inget nytt gympa program, det är inget i artikeln som säger något annat än vad den faktiskt står, det är inget nytt att musik påverkar hjärnan. Kom ut ur grottora och inse att vi är på 2014, har ni aldrig hört tidigare att musik påverkar hjärnan i stor utsträckning.Tack!

Inlagt av

...men jag tycker vi också kunde ägna 2014 till att försöka diskutera "vetenskapliga" utsagor på ett stringent och analytiskt sätt.

Hur tolkar du påståendet "Vid försök på djur har det visat sig att klassisk musik innehåller mer information än populärmusik och de mätbara effekterna blir starkare"?

Och på vilket sätt kan man från påståendet att musikers hjärnor skiljer sig komma till påståendet att man kan "gympa" sig till en musikerhjärna? Är det säkert att det handlar om kausalitet och inte selektion.

Allt det här är ju relevanta frågor. För att, som Trummisen skriver, "ta artikeln för vad står för!" måste man ju först försöka luska ut vad det faktiskt står i den, och den är ganska luddig på en del punkter.

Inlagt av

Jag jobbar med musik på heltid som kompositör och det här är rena smörjan.
Visst musik är fantastiskt på alla sätt, men jag skulle sätta träning före musik alla gånger när det kommer till hälsan.
Musik ger absolut ett välbefinnande, men det här känns allt annat en vetenskapligt underbyggt.
Jag minns när jag gick i skolan och alla tvingades arr spela blockflöjt. Jag hatade det lika mycket som många andra och det förstörde snarare än hjälpte den karriär jag idag har.
Det enda jag kan tänka mig är att det säker skulle fylla en funktion att spela klassisk musik i bakgrunden i skolan, för det är enormt rogivande om man lyssnar.

Inlagt av

Jag har varit musiklärare i många år och gör ideligen samma erfarenhet - de som är duktiga i skolan på allt, är i regel de som också är duktiga i musik. När jag ringde till mina duktiga elevers lärare för att få dem lediga till en liten turné blev svaret i samtliga fall - inget problem - han/hon är bäst i klassen...
Kommentarerna om det beror på kausalitet eller selektion beror på okunskap och erfarenhetsbrist. Som musiklärare träffar man sådär 500 elever per läsår och jag har hållit på i snart 40 år - det är bara att summera...
Självklart finns de dem som är duktiga på musik och inte så mycket annat, men ordet duktig kanske måste omdefinieras, det finns ju andra värden här i livet som inte mäts i skolans värld, men som märks senare i livet, som t ex just det här med empati och lycka.
Man blir lyckligare med musik!!!

Inlagt av

Struntprat! Vilket egoistiskt påstående! Visst är musik bra......för dem som tycker om den! Men att komma och påstå att musik är BÄTTRE än fysisk fostran måste vara ett påstående av den som inte gillar att röra på sig. Musik är bra, men fysisk fostran är inte sämre.

Inlagt av

Det er i Norge MYE forskning som tar for seg hva musikken gjør av koblinger i hjernen. Musikken er genial i så måte. men det samme gjør store kroppsbevegelser for koblinger i hjernen. Derfor: syng og ta morgengymnastikk hver dag! les gjerne Forsker Audun Myskja sin bok om " Den musiske medisin"
Nettadresse: Audun Myskja, senter for livshjelp.
Han har STOR innsikt i dette!!!!

Inlagt av

Jag tycker rubriken är dumt formulerad och skapar en massa onödiga jämförelser. Annars tycker jag artikeln är intressant, även om jag redan visste att musik kan göra underverk med trötta och ledsna själar och lyfta människor till otroliga nivåer. Då tänker jag mest på att musicera tillsammans och att skapa musik.

Inlagt av

Blokkfløyte er et fullverdig og komplisert instrument, diverre misbrukt av mange, også her.
Ellers ein interessant artikel!

Inlagt av

Visst skulle det vara roligt med lite mer musik i skolan. Det var en bra avslappning från de mer "seriösa" ämnena när jag gick i grundskolan för 4 år sen. Att man var tvungen att sjunga och spela för betyg var mindre roligt. Dessutom var det bara samma typ av musik man sjöng/spelade. Nu säger ju artikeln att patienterna fick välja sin favoritmusik, vilket är tvärtom från det man får göra i skolan. Alla har ju trots allt sin smak och jag tror att stimulansen av hjärnan bara fungerar om det är musik man är intresserad av.

Inlagt av

Det finns gott om forskning som visar att musik har ett starkt samband med hälsa. Se tex Töres Torells forskning. Men det betyder ju inte att forskningen som visar att fysisk aktivitet också har det. En dum rubrik tycker jag. Musik OCH idrott! Det är bra.

Inlagt av

Ja varför utmana med en rubrik som bara säger att musik är bättre än idrott - i vilket avseende. Varför inte istället jobba gemensamt: fysisk aktivitet +musik= sant

Inlagt av

Här är ett boktips för de som är intresserade av detta ämne!
"This Is Your Brain on Music: The Science of a Human Obsession" av Daniel J. Levitin
Väldigt intressant bok! :)

 • Amnesty: Asylsökande far illa i Ungern

  Myndigheternas hårda linje oroar Amnesty.

  Asylsökande och flyktingar behandlas hårt och direkt omänskligt av myndigheterna i Ungern, rapporterar människorättsorganisationen Amnesty International.

 • Risikko: Familjeåterföreningar ska underlättas

  En elektronisk blankett ska underlätta processen.

  Inrikesminister Paula Risikko sade på måndag kväll i Yles program A-studio att familjeåterföreningar för flyktingar ska underlättas. Enligt ministern kommer man inom kort att ta i bruk en form av elektronisk ansökan.

 • Raseborgsfullmäktige godkände äntligen förvaltningsstadgan

  Det blev fjärde mötet gillt för fullmäktige.

  Det krävdes en kaotisk diskussion, en uppläxning, sex styrelsemöten, fyra fullmäktigemöten och okänt antal gräl i kulisserna för att Raseborgsfullmäktige nu äntligen skulle godkänna pappersbunten som ska styra beslutsfattandet i staden, förvaltningsstadgan.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten