Hoppa till huvudinnehåll

Östanåbyggnad tappar en miljon i värde - den nya förvaltningsbyggnaden är i uselt skick

Korridor i en övergiven byggnad.
Rummen på källarvåningen står spökligt tomma. Korridor i en övergiven byggnad. Bild: YLE / Hanna Othman Sibbo,Nickby,övergiven plats

Då Sibbo kommun fick den gamla administrationsbyggnaden på Nickby sjukhusområde i utbyte mot mark av Helsingfors stad, värdesattes den till 1,5 miljoner euro. I dagens läge räknas den endast vara värd en halv miljon.

- Kommunen fick byggnaden i en bytesaffär efter annekteringsruljansen med Helsingfors. I Sibbos bokslut värderade man administrationsbyggnaden till 1,5 miljoner euro, en summa som var för hög från början, säger kommunstyrelsemedlemmen Kaj Lindqvist (SFP).

Lindqvist var själv med då affären slogs fast.

Att bygga om huset till bostäder skulle kosta kring nio miljoner euro.
Sibbo kommun har nu vänt sig till olika byggnadsföretag som kunde ta sig an projektet eftersom kommunen inte själv har råd med den sortens investeringar.

Hyresbostäder ett förslag

Det finns ett behov av hyresbostäder i Nickby, att omvandla huset till sådana ses alltså som en god idé. Bara beslut fattas om vad som ska hända i byggnaden kan ändringsarbeten påbörjas med en rätt snabb tidtabell.

Kommunstyrelsen ska ännu på det här årets sida behandla nya förslag på lösning. Sibbo kommuns tekniska direktör Ilari Myllyvirta vill inte ännu avslöja vad de nya förslagen kan innebära.

Kaj Lindqvist tror inte att det var en dålig affär som Sibbo gjorde då kommunen bytte bort bland annat parkområden på Björnsö mot administrationsbyggnaden och andra områden i dagens Sibbo.

Han påminner också om att kommunen aldrig betalat ut ett enda euro för byggnaden, och att miljonen som ”försvunnit” från bokslutet bara fanns till pappers. Kontorsutrymmen värdesätts dessutom högre än bostäder i bokslut.

Bakgrund:

Sibbo kommuns blivnde kommunhus
Sibbo kommuns blivnde kommunhus Bild: YLE/Stefan Härus nickby
Det var 2010 som bytesaffären genomfördes mellan Helsingfors stad och Sibbo kommun. Då var planen att huset skulle göras till ett förvaltningshus för kommunen.

Kostnaderna för att renovera huset uppskattades ändå bli för höga och beslutsfattarna röstade emot förslaget.

En tid efter bytet fanns det ännu några företag som verkade i huset, men småningom flyttade de alla ut. Huset förföll mer och mer.

Ungdomar bröt sig in och vandaliserade det gamla apoteket och bårhuset.

En anlagd brand förstörde en del av bottenvåningen.

Efter att planerna att bygga om byggnaden för kommunens bruk dog ut, funderade man på att bygga om huset till endera kontorsbyggnad eller lägenheter.

Ingen av planerna har blivit av då det ansetts för dyrt och olönsamt i den rådande ekonomin.

Sibbo kommun värderade byggnaden till 1,5 miljoner euro då den gick över i kommunens ägor för tre år sedan.

Enligt Sipoon sanomat har kommunen försökt sälja bort byggnaden i höstas, men erbjöds då endast 160 000 euro.

Man har nu gjort en ny utvärdering av byggnaden och kommit fram till att dess värde ligger kring en halv miljon.

Huset är skyddat av Museiverket och får inte rivas, trots att det skulle vara det billigaste alternativet att bygga nytt på tomten.

Läs också