Hoppa till huvudinnehåll

Soini stött över hemlighållande

Bild: Yle ordförande

Ordföranden för riksdagens utrikesutskott, Timo Soini undrar över varför utrikesutskottet inte fick veta om det omfattande dataintrång som utrikesministeriet har utsatts för.

Soini skriver i sin blogg att han är förvånad över att utskottet inte fick veta något, trots att landets högsta ledning behandlade ärendet. Soini har bett om utförlig och uppdaterad information till utrikesutskottets nästa möte på tisdag.

Republikens president Sauli Niinistö säger att vetskapen om intrången medvetet ville hållas i en liten krets.

Bara republikens president, utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet och de centrala tjänstemännen visste om dataintrånget. De ville att bara en liten krets känner till saken och därför informerades inte Timo Soini, ordförande för riksdagens utrikesutskott.

Sauli Niinistö hoppas att utrikesutskottet diskuterar hur man agerar i motsvarande situationer i framtiden när utrikesminister Erkki Tuomioja nästa vecka grundligt redogör för dataintrånget i utskottet.

Läs också:

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes