Hoppa till huvudinnehåll

Tjänstemän hittar fortfarande jobb

En medelålders man med glasögon.
Staffan Kurtén, HRM Partners En medelålders man med glasögon. Bild: Patrik Schauman/Yle konsult,Staffan Kurtén,hrm partners

Trots att arbetslösheten är sju och en halv procent och uppsägningsnyheterna haglar tätt finns det arbete på arbetsmarknaden för den som förstår att söka på rätt sätt.

Staffan Kurtén är styrelseordförande för företaget HRM Partners som hjälper folk att rekryteras till nya jobb. Han säger med eftertryck att det ännu finns arbete för den som vet hur man skall söka det.

- Det som det oftast talas om och det som media skriver om är de stora nyheterna typ Nokia, Finnair och Sanoma. Det handlar om tiotals eller hundratals som sägs upp, men det som man inte skriver om är hur människor finner jobb. Det blir en individuell fråga. Om du koncentrerar dig på hur du skall hitta ett nytt jobb kommer det nog att lyckas.

Staffan Kurtén talar då främst om tjänstemän. Gärna skall man också bo på en lite större ort där det finns flera arbetsgivare. För dem som saknar utbildning och kanske blir uppsagda när ortens enda arbetsgivare slår igen portarna är det svårare.

- Men lever du i en stad där det finns fler alternativ än en eller två arbetsgivare så finns det nog alternativ att söka ifrån.

Men när Staffan Kurtén säger så menar han uttryckligen att den som är intresserad själv aktivt måste söka fram sitt nya arbete. Den traditionella metoden att svara på annonser i tidningar och på nätet ger han inte mycket för.

- För det första måste du ha klart för dig vad du vill finna. Du måste kunna artikulera det och du måste kunna finna det. Du måste ha klart för dig vad du har att erbjuda; den kompetens du har. Du måste också kunna utnyttja dig av ditt personliga nätverk och de sociala nätverken och direkt ta kontakt med arbetsgivare som du är intresserad av.

Samtidigt medger Staffan Kurtén att det också för välutbildade tjänstemän tar längre tid än förr att hitta nya jobb. En större andel av HRM Partners kunder än förr måste vidareutbilda sig eller till och med omskola sig. Det är också viktigt att inte låsa sig vid stora företag utan söka jobb i mindre företag.

- Men för den som tänker om, kanske skolar om sig och ger det lite mera tid än för ett par år sedan finns det jobb, säger Staffan Kurtén.

  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Läs också