Hoppa till huvudinnehåll

Borgå avogt till fusion Inveon-Prakticum

Yrkesskolan Inveon.
Yrkesskolan Inveon. Bild: Inveon inveon

En fusion av det östnyländska yrkesinstitutet Inveon och Prakticum faller inte Borgå stadsstyrelse i smaken.

Fem fullmäktigemedlemmar från SFP vill ha en fusion av Inveon och Prakticum. Fusionen skulle ge en större och starkare svenskspråkig enhet inom yrkesutbildningen. Förhandlingar om en fusion ska inledas omedelbart, heter det i fullmäktigemotionen.

Men stadsstyrelsen i Borgå ser få fördelar i fusionen. Prakticum ägs av ett aktiebolag där Borgå inte är delägare. Stadsstyrelsen befarar att det blir svårt för de östnyländska kommunerna att styra bolagets verksamhet och utbildning. En annan fråga är den egendom som samkommunen för yrkesbutbildningen i Östra Nyland äger. Hur ska den värdesättas och överlåtas. Prakticums styrelse har hittills inte varit villig att investera i verksamhetslokaler.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland