Hoppa till huvudinnehåll

Fett i avloppen växande problem

Allt fler avloppssystem runtom i landet täpps mer eller mindre till av fett. Det kan i värsta fall leda till att avloppsvatten svämmar upp på gatan och in i fastigheter. Störst är problemet i Helsingfors centrum där det inom en radie på bara några kvarter finns närmare tvåhundra restauranger.

Man arbetar vid spisen i köket.
Paavo Kononen använder en hel del fett i det restaurangkök han jobbar i, men fettet återvinns. Man arbetar vid spisen i köket. Bild: Yle restauranger,kökspersonal,bespisning,spis,kök,steker
I restaurang Belge i Helsingfors förbereder köksmästaren Paavo Kononen dagens lunch. Det är en hel del fett som används.

- Vi tar ändå tillvara allt överblivet fett, påpekar han.

Restaurangen samlar upp matfettet och häller det i stora tunnor. Och med jämna mellanrum kommer en person för att hämta fettet till återvinning.

Men enligt det lokala vattenverket är det många restauranger som som istället låter fettet rinna ned i avloppet. Det gäller också privatpersoner. Beviset döljer sig några meter under gatan - i avloppsröret, dit Yle Nyheter har fått ta en exklusiv titt.

Fettflak och fettproppar

Regionchef Sami Sillstén (till höger) följer fettömningen. Bild: Yle fettömning
- Fettet samlas och orsakar fettproppar, det stelnar i avloppet och efter det funkar det inte såsom det borde. Avloppets funktion är ju att leda avloppsvatten men fettet förhindrar det här. Det packas samman och samlas till flak och till slut täpps avloppet till, kommenterar Sami Sillstén som är regionchef vid samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster HRM.

En färsk enkät som Vattenverksföreningen i Finland har utfört visar att fett regelbundet leder till proppar i avloppen i mer än varannan kommun; oftast nära centrum. Det innebär att vattenverken måste satsa en hel del pengar på att tömma och föra bort fettet. I huvudstaden pumpas 40 ton fett bort varje månad.

Översvämningsrisk om man inte tömmer

- Vi måste göra det här. Om vi inte tar bort fettet så täpper det till avloppen och avloppsvatten stiger upp till marknivå och in i fastigheterna, säger Sillstén.

Översvämningar har också skett flera gånger. I september i fjol flöt till exempel fett och avföring upp på gatan nära Järnvägsstationen i Helsingfors.

Diskmedel kan också vara en delorsak till problemet, eftersom enzymer i medlet kan göra det lättare för fettet att slinka ned i avloppet - till och med förbi särskilda fettstoppare. En särskild fettarbetsgrupp och Statens tekniska forskningscentral VTT utreder det här som bäst.

Mer övervakning och eget ansvar

Vattenverken hoppas på mindre fettproblem i framtiden. Bild: Yle glogatan
Samtidigt planerar myndigheterna också att trappa upp övervakningen av hur restaurangköken hanterar fett. En gradvis förbättring kan vara i sikte inom de närmaste åren.

Dessutom kan du där hemma hjälpa till, betonar Sami Sillstén på Helsingforsregionens miljötjänster HRM.

- Fettet är lätt att hälla i en tom mjölkburk eller så låter man det svalna och så häller man det sedan direkt i kökets behållare för bioavfall eller för blandavfall. Avloppet är i alla fall inte rätt plats för fettet, säger han.

Läs också