Hoppa till huvudinnehåll

Google satsar stort i Finland - tack vare klimatet

Statsminister Jyrki Katainen (Saml) talade i Fredrikshamn där Google i dag informerade om sina fortsatta investeringar. Bild: Lehtikuva serverhall,Statsminister

Det amerikanska söktjänstföretaget Google satsar ytterligare 450 miljoner på sin datacentral i Finland. Satsningarna på serverhallen i Fredrikshamn görs under de kommande åren. En orsak är det kalla vädret.

Dagens beslut innebär att Google har investerat sammanlagt 800 miljoner i datacentret. Enligt uppgifter från industrin är Google den största enskilda utländska investeraren i ny verksamhet i Finland, både år 2011 och 2012.

Google köpte den nedlagda pappersfabriken i Summa år 2009 av Stora Enso, och kom i gång med sin egen verksamhet där hösten 2011.

Nordens största datacenter

I fjol blev datacentralen i Fredrikshamn Nordens största, och en av Googles mest utvecklade och effektiva datacenter. Centralen sysselsätter nu omkring 125 personer. Den utvidgning som det idag kom besked om kommer att erbjuda jobb för uppskattningsvis 800 ingenjörer och byggnadsarbetare, och största delen av dem väntas vara finländare. Det är glädjande nyheter för Fredrikshamns stadsdirektör Hannu Muhonen.

- Hela södra Kymmenedalen är ett strukturomvandlingsområde och Google fungerar på sätt och vis som ett lokomotiv som kan locka hit en helt ny bransch och annan företagsverksamhet. Det höjer samtidigt humöret och ger ny tro på framtiden, säger Muhonen.

Stabil berggrund och politiskt klimat

Finland och övriga Norden har varit populära ställen för datacentraler. Eftersom klimatet är kallt så blir det inte så dyrt att kyla ned utrymmena. I Fredrikshamn används vatten från Finska viken för att kyla ner maskinutrymmena och systemet är det första av sitt slag i världen. Googles chef i Finland, Anni Ronkainen, poängterar ändå att Google beaktade många andra aspekter då de valde Fredrikshamn.

- Då man investerar i datacenter så är det många faktorer som man måste beakta – en sak är förstås det att vi bör ha datacenter i olika delar av världen, men sen bör också berggrunden vara stabil och likaså det politiska klimatet. Sen är det också viktigt att det finns elektricitet att tillgå till ett bra pris och att vi hittar kunnig personal i närheten, berättar Ronkainen.

Google litar på Finland

Statsminister Jyrki Katainen var på besök hos Google i Fredrikshamn i dag. Han konstaterade att Finland behöver fler direkta utländska investeringar för att få fart på ekonomin och för att skapa fler jobb.

- Investeringen har väldigt stor betydelse eftersom det är den största investeringen i Finland på lång tid. Den visar att Google litar på Finland och det har betydelse för andra företag som tänker investera i Finland i framtiden, säger Katainen.

Googles datacenter-chef Dieter Kern sa för sin del att Google har varit nöjd med den starka infrastruktur som finns i Finland - och med det företagsvänliga klimatet.

Läs också:

Hur stor makt har Google?
Bakom kulisserna på Google
Våra googlingar avslöjar oss