Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 6: Frida Granqvist

Frida Granqvist, 21 år, kommer från Esse i Österbotten och jobbar som närvårdare på Folkhälsan Östanlid i Jakobstad där hon tar hand om åldringar. Temat för årets luciainsamling, att minska ensamheten bland äldre, ligger henne därför nära hjärtat.

Kandidat nummer 6, Frida Granqvist från Esse
Kandidat nummer 6, Frida Granqvist från Esse Bild: Yle/Hannah Norrena frida granqvist

- Det är ett tungt men givande arbete. Man måste tänka på hållningen då man lyfter mycket och man måste vara uthållig. Samtidigt har vi mycket roligt tillsammans med våra inneboende. Alla besök från anhöriga är alltid väldigt uppskattade så det är ett enkelt sätt att komma ihåg sina nära och minska ensamheten.

"Ingen är perfekt"

Då Frida vill slappna av och ha roligt brukar hon sjunga och umgås med sina vänner och sin familj. Ibland händer det sig att de tillsammans tar en sväng på stan.

- Nog måste en lucia också få fara ut och ha lite kul också, ingen är perfekt. Om jag fick ändra på en sak med mig själv skulle jag vara mer social och mindre blyg. MIna arbetskompisar anmälde mig till Finlands lucia, jag skulle knappast ha vågat själv. Men det är jätteroligt nu då man är här. Det händer bara en gång i livet, säger hon.

Radiointervju: Hannah Norrena
Videointervju: Min Morgon

Rösta på luciakandidaterna på Folkhälsans webbplats.

Mera om Finlands lucia 2013 på svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Nyligen publicerat - Lucia