Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 8: Michelle Riska

Michelle Riska, 18 år, från Helsingfors är en driven och målmedveten ung kvinna med stora planer för framtiden. Efter att ha gått ut högstadiet med utmärkta betyg sökte hon en utmaning och fann den i IB-linjen på Mattlidens gymnasium.

Kandidat nummer 8, Michelle Riska från Helsingfors
Kandidat nummer 8, Michelle Riska från Helsingfors Bild: Yle/Hannah Norrena michelle riska

- Jag har alltid älskat det engelska språket och kände att det här är rätta stället för mig att utveckla mina kunskaper. Jag har bott i Israel i sex år så jag är van att jobba på ett annat språk och jag hoppas att efter detta få studera vidare utomlands.

Drömyrket: Läkare

Michelle drömmer om att bli läkare och har sökt till olika utbildningar i England och Skottland. Hon känner ett kall att hjälpa andra människor och har bevisligen inget obehag för blod eller annat som inte lämpar sig för den känsliga. Redan under gymnasiets biologitimmar har hon fått pröva på att dissekera älghjärtan och lungor.

- Jag har jobbat två somrar på sjukhus och jag känner att det är där jag hör hemma, säger hon.

"En stor ära"

Angående luciavalet säger hon att folket helt enkelt får bestämma.

- Om de tycker jag gör detta för de rätta orsakerna tar jag gärna åt mig äran att vara Finlands lucia 2013. Jag blev chockad av att bli en av de tio kandidaterna, det känns otroligt fint och det är inte många som får den chansen.

Radiointervju: Hannah Norrena
Videointervju: Min Morgon

Mera om Finlands lucia 2013 på svenska.yle.fi/lucia

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.

Nyligen publicerat - Lucia