Hoppa till huvudinnehåll

Luciakandidat 9: Annica Sigfrids

Annica Sigfrids, 19 år, går sista året i gymnasiet på Katedralskolan i Åbo. Hon har ännu inga konkreta framtidsplaner men talar drömmande om möjligheterna att få jobba inom media eller med någon typ av projektledning.

Annica är en erfaren lucia och har lussat sedan hon var barn både hemma och ute i världen, bland annat i Indien där hon var på resa med sin farmor. Indierna var naturligtvis hänförda av den blonda lucian men resan gick ändå inte helt friktionsfritt.

Kandidat nummer 9, Annica Sigfrids från Åbo
Kandidat nummer 9, Annica Sigfrids från Åbo Bild: Yle/Hannah Norrena lucia 2013

- Jag blev stoppad i tullen! Tulltjänstemännen var mycket misstänksamma mot min luciakrona och undrade vad jag riktigt skulle ha den till.

"Man ska hjälpa där man kan"

Resan till Indien fick Annica att reflektera över hur svår många människors vardag är. Hon tror dock att det är bäst att inte gå ner sig helt i sitt medlidande utan att försöka tänka positivt och hjälpa till där man kan.

- Det skär i hjärtat att se att så många mår dåligt, säger hon,

Trevliga luciakandidater

Annica tänker inte styra upp någon omfattande lobbningskampanj för att ta hem titeln Finlands lucia 2013, men hon tycker nog att en lucia kan få ha en viss tävlingsinstinkt.

- Det är väl naturligt att alla drömmer om att bli valda och jag tycker nog att man kan marknadsföra sig lite så länge man inte gör det på ett fult sätt eller kränker någon annan. Alla årets luciakandidater verkar jättetrevliga.

Radiointervju: Hannah Norrena
Videointervju: Min Morgon

Rösta på luciakandidaterna på Folkhälsans webbplats.

Mera om Finlands lucia 2013 på svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Lucia

Nyligen publicerat - Lucia