Hoppa till huvudinnehåll

Maskoten Mörkö berättar om farligt avfall

Tomma lösningsmedelsburkar
Tomma lösningsmedelsburkar lösningsmedel

Helsingforsregionens miljötjänster, HRM, vill via kampanjen "Fiksu vähentää jätettä", fritt översatt "Den som är smart minskar på avfallet", påminna om vikten av att föra farligt avfall till de sorteringsstationer som är avsedda för den typen av avfall.

Farligt avfall får inte spolas ner i avloppet eller slängas i skräpkorgen. Avfallet innehåller partiklar som är skadliga för såväl mänskor som miljön. Vanligt farligt avfall är till exempel mediciner som blivit gamla, målfärg, lim, lack, batterier, oljor och energisparlampor.

Man kan göra sig av med avfallet på HRMs sorteringsstationer Sortti, eller lägga det i HRMs containrar som finns vid affärer och servicestationer. Det finns sextio sådana containrar i huvudstadsregionen. Mediciner, nålar, sprutor och kvicksilver ska föras till apoteket, och batterier kan föras till butiker som säljer dem.

Mer information om kampanjen finns att hitta på facebook, och dessutom rör sig maskoten Mörkö omkring i regionen under novembermånad och upplyser stadsborna om farligt avfall.

Du kan träffa på Mörkö i Helsingfors centrum 4-16 november, i Alberga den 6 och 13.11 och Dickursby den 7 och 14.11.

Läs också