Hoppa till huvudinnehåll

Raveparty på Carpella ställdes in

Arkivbild Bild: Yle / My Tengström rave

Förra veckan blev styrelsen i Karperö ungdomsförening tvungna att avboka en födelsedagsfest med technomusik, eller ett så kallat raveparty, som var planerad i föreningens lokal Carpella. Anledningen var att festen saknade tillstånd och därmed var olaglig.

- Vi blev kontaktade av polisen som sa att festen saknade tillstånd och att de här tillställningarna i tidigare skeden spårat ur totalt, säger ungdomsföreningens ordförande Jens-Olof Mård.

Karperö Uf skulle låna ut föreningens lokal Carpella till en födelsedag med technomusik.

- Kunden gav ett väldigt gott intryck och det fanns ingen orsak att tro att de hade för avsikt att ordna en olaglig fest. Säkerhetsarrangemangen kring kalaset var helt klara i diskussionsläget. De hade ordningsvakter och namnlista på alla inbjudna. De var också de första kunderna som var intresserade av se husets räddningsplan, säger Mård.

Technomusiken ingen orsak att ställa in

Mård säger att musiken inte ska vara orsaken till att ett evenemang ställs in.

- Vi avbokade eftersom polisen berättade att evenemanget var olagligt. De som tycker om technomusik ska ha möjlighet att ordna fest i precis samma utsträckning som alla andra. Personligen är jag tudelad i frågan eftersom jag har fått höra två versioner. En av polisen och en av arrangörerna.

Arrangörerna, som är privatpersoner, flyttade ravefesten till en annan lokal i Vasa och har blivit brottsanmälda av polisen.

Kommissarie Mika Jylhä säger att om man arrangerar en nöjestillställning utan tillstånd är det i första hand sammankomstförseelse man misstänks för. Det kan bli fråga om bötesstraff.