Hoppa till huvudinnehåll

Rinne: Finnair säljs eller fusioneras

Finnair Airbus A340
Finnair Airbus A340 Bild: Finnair finnair airbus a340

Tjänstemannacentralen FTFC:s ordförande Antti Rinne säger att flygbolaget Finnair har blivit en börda för den finska staten. Rinne som uttalar sig för tidningen Demokraatti förutspår att Finnair kommer att säljas eller fusioneras med något annat flygbolag.

Rinne påpekar att den strategi som Finnair har valt är mycket skör. Den bygger på Asien-trafiken, vilket är naturligt tack vare Finlands geografiska läge, men det är många andra flygbolag som vill vara med och dela på kakan, säger han.

Ju längre de globala ekonomiska krisen fortsätter desto fler konkurrenter får Finnair på Asien-trafiken, säger Rinne.

Han påpekar att Finnair har försvagat sin egen position genom att lägga viktiga funktioner ut på entreprenad, till exempel maskinservicen och catering-verksamheten.

Staten äger nästan 56 procent av Finnair.

Läs också