Hoppa till huvudinnehåll

Tre döda i kapningsdrama i Norge

Bild: EPA/EGIL JORGEN LUND kapad buss

Tre personer dödades när en buss kapades i västra Norge under måndagskvällen, uppger NRK. Gärningsmannen greps strax före kl 20 finsk tid.

Enligt tidningen Verdens Gang gick gärningsmannen till attack med kniv mot passagerarna. Han dödade bussens chaufför och de två medpassagerarna. Senare greps han av brandkåren, som var först på plats. Mannen gjorde inget motstånd och kastade kniven ifrån sig i bussen, skriver VG. Polisen har inga uppgifter om att fler personer ska ha befunnit sig ombord på bussen.

Bussen körde mellan Lærdal och Årdal. Bild: Yle årdal

Gärningsmannen själv uppges vara skadad och har förts till sjukhus med helikopter. Polisen kan inte säga om gärningsmannen kände offren.

- Först trodde man att det var frågan om en trafikolycka, men senare såg två vittnen en beväpnad man som uppträdde desperat inne i bussen. Det ändrade vår uppfattning totalt, säger räddningsledare Wenche Hope till VG.

Enligt polisen kapades bussen ungefär 18:30 finsk tid. En helikopter, flera ambulanser samt polisuppbåd från närliggande orter skickades till platsen. Bussen stod mörklagd och omringades av sex polisbilar innan mannen greps. Gärningsmannen uppges vara i 30-årsåldern.

I Årdal kommun har man nu upprättat ett kriscenter som ska hjälpa offrens anhöriga och andra som berörts av kapningen.

Bussen som kapades kallas Valdresekspressen och körde på länsväg 53 mellan Årdal och Tyin. Den står nu på en plats som heter Holsbruvatnet.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes