Hoppa till huvudinnehåll

Tufft för dem som har det sämst ställt

Operation Matkasse
Operation Matkasse Bild: Yle/Linus Hoffman operation matkasse


I brödkön till Pingstkyrkan i Åbo står barnfamiljer, arbetslösa, pensionärer, uteliggare och andra behövande. Den här gången är det nästan 100 personer i kön, alltså lite mer än förra gången. Brödköerna växer.

I Finland delas det årligen ut matkassar till ca 10 000 personer, men ingen vet exakt hur många behövande det finns. Bara i Åboregionen gavs i fjol 250 000 matkassar till dem som har det sämst ställt. Men nästa år blir det betydligt svårare att fylla matkassarna, då EU slutar med sin hjälp.

EU:s mathjälp har bestått av basvaror; bland annat mjöl, grötflingor, müsli, mjölkpulver, makaroner och ärtsoppa. Dessutom har de flesta hjälporganisationerna också andra donationer att dela ut; bröd, färskvaror, potatis, frukter och ibland korv eller kött.

Men nu slutar EU:s mathjälp. Ursprungligen var det ett sätt för Europeiska Unionen att bli av med överskottslivsmedel. Det nuvarande programmet för livsmedelshjälp gäller till utgången av 2013, och det blir troligen någon slags fortsättning, där finska staten får en större roll, men när och hur vet ingen. Från Social- och hälsovårdsministeriet har det till och med nämnts att mathjälpen inte alls behövs, eftersom det inte finns någon sådan nöd i Finland.

Brödkö.
Matutdelning i Pingstkyrkan i Åbo Brödkö. Bild: Yle/Linus Hoffman brödkö

Mertsi Ärling och Renée Honkanen uppmanar tjänstemännen att ställa sig i brödkön och höra hur finländarna på riktigt har det. För det är likadant överallt där brödköer finns; i Åbo, Lahtis, Helsingfors, Karleby och så vidare.

Operation Matkasse samlar flera olika organisationer i Åboregionen, så att de tillsammans hjälper fattiga och hungriga. Men nu vet man inte hur man ska klara verksamheten nästa år. Ärling och Honkanen är beredda att tigga om ännu fler donationer, och att be ännu mera. För det är många som behöver hjälp, tillfälligt då de fått en oväntad räkning, eller konstant för att de fallit utanför systemet.

- Det är en sådan glädje att se hur en påse mjöl, makaroner och potatis kan hjälpa. För en barnfamilj kan det betyda att man klarar sig några dagar till, säger Mertsi Ärling. Mottot är "För oss är lite mycket".

- Varje år förs miljontals kilo mat till avstjälpningsplatsen, eftersom den inte har gått åt. Det finns företag och butiker som låter bli att ge maten till brödköer, eftersom de är rädda om sitt varumärke och sin image. Jag förstår inte hur man kan tänka så, säger Renée Honkanen.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland