Hoppa till huvudinnehåll

Emmaus tar över sysselsättningsverkstad i Ekenäs


Emmaus-Westervik har tagit över verkstaden för långtidsarbetslösa i Ekenäs sedan den första november. Raseborgs Aktivitetscenter meddelade i september att man inte kan fortsätta verksamheten eftersom det blir för dyrt.

Maarit Kinnunen
Maarit Kinnunen Maarit Kinnunen Bild: Yle/Minna Almark emmaus-wetservik,Ekenäs
Peter Qvarnström
Peter Qvarnström Peter Qvarnström Bild: Yle/Minna Almark peter qvarnström,Ekenäs
Enligt Emmaus-Westerviks verksamhetsledare Maarit Kinnunen passar den rehabiliterande sysselsättningsverksamheten bra in i det arbete Emmaus gör överlag.

- Emmaus har haft ett ekonomiskt bra år och vanligtvis ger vi den ekonomiska vinsten till biståndsarbete utomlands. Men nu ville vi göra en insats här i Ekenäs, säger hon.

"Jag hade blivit hemma"

Bror-Åke Wall är en av de tiotal långtidsarbetslösa personer, som jobbar med rehabiliterande sysselsättningsverksamhet i Kasslers gamla fabriksbyggnad på Pehr Sommargatan i Ekenäs.

Ännu för två veckor sedan var han ovetande om han skulle få fortsätta att jobba här eller inte. Raseborgs Aktivitetscenter, som tidigare skötte verksamheten, meddelade nämligen i september att man inte längre hade råd att fortsätta. Men nu är det klart att Emmaus-Westervik tar över verksamheten - någonting som Bror-Åke Wall tycker är bra.

- Jag är nöjd, säger han. Jag hade inte haft något att göra om verkstaden hade slutat sin verksamhet, jag hade bara blivit hemma.

Tre månaders övergångstid

Grundtrygghetsnämnden i Raseborg beslöt för en dryg vecka sedan att all rehabiliterande sysselsättningsverksamhet i Raseborg ska upphandlas. Upphandlingen beräknas vara klar i början av nästa år.

Men Emmaus tar alltså redan nu över den rehabiliterande sysselsättningsverksamheten i Ekenäs. Nu pågår en tre månader lång övergångstid tills upphandlingen är färdig.

- Staden kan förstås inte garantera att vi får avtalet, men Emmaus är en stark kandidat, säger Kinnunen.

Enligt henne har staden insett att den inte har möjlighet att i egen regi sysselsätta alla de som Aktivitetscentret hittills har sysselsatt.

- Därför har staden varit positivt inställd till att samarbeta med Emmaus.

Minst 25 euro/person

Emmaus-Westervik har preliminärt bett om att få 25 euro per person per dag för att klara av verksamheten. Under den tre månader långa övergångstiden betalar staden 15 euro per person om dagen, precis som hittills och Emmaus finansierar själv resten.

- Det är en förutsättning för vår verksamhet att staden betalar 25 euro per person om dagen, understryker hon.

Enligt Maarit Kinnunen är det meningen att verkstaden ska försöka hitta nya samarbetspartners för att öka inkomsterna. För tillfället samarbetar verkstaden med Rosk´n Roll och det samarbetet hoppas Kinnunen att kunde utvidgas.

- Sedan kunde vi till exempel erbjuda tjänster åt äldre, till exempel att kratta löv, säger hon.

 • Kommentar: I Tyskland kan coronakrisen avgöra vem som efterträder Angela Merkel

  CDU:s partiledarkandidater har inte synts till under krisen.

  I Tyskland kan coronakrisen få långtgående följder också för landets politiska framtid. Förbundskansler Merkels kristdemokrater står fortfarande mitt i processen att utse hennes möjliga efterträdare och den pågående krisen verkar nu föra en hittills viktig krishanterare mot posten som kansler.

 • Fiskets natt, Kållby

  Forellfiske, sumodräkter och brinnande bilar vid åstranden.

  Varje år sedan 2001 fylls Esse å med forell och åstranden av bybor. Fiskets natt är en dold pärla bland Österbottens otaliga sommarevenemang.

 • Finlands längsta vägg, Brahestad

  En överraskande lång vägg förbluffar i Brahestad.

  I Brahestads trähusområde döljer sig en oväntad sevärdhet. Är det här Finlands längsta vägg?

 • Art Bank, Pargas

  Nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning.

  Surrealism i skärgården. I nordens enda offentliga Salvador Dalí-utställning kan du bekanta dig med en av 1900-talets mest kända surrealistiska konstnärers verk och träffa hans finlandssvenska reinkarnation.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland