Hoppa till huvudinnehåll

Flerspråkigt varje skoldag

IB-linjen vid Vasa Övningsskolas gymnasium
Jockum von Wright är koordinator på IB-linjen på Vasa Övningsskolas gymnasium. IB-linjen vid Vasa Övningsskolas gymnasium Bild: Yle/Sanna Rönn ib-linen

Det är 80 elever, av totalt 350, som går på IB-linjen i Vasa Övningsskolas gymnasium just nu. Undervisningsspråket är engelska, men eleverna i klassen kommer från såväl finska som svenska skolor och en del kommer från utlandet.

Undervisningen i ekonomi, eller economics, går på engelska i tvåan på IB-linjen i Vasa Övningsskolas gymnasium tillsammans med läraren Jens Drud Hansen från Danmark. Blande eleverna talas både svenska och finska och engelska. Alexander Nickull från Närpes är en av eleverna.
- Jag blev trött på att studera på svenska och ville träffa nya människor. I framtiden far jag antagligen utomlands för att studera eller arbeta, säger han om sitt val av IB-linjen.
Hans klasskamrat Megi Koco kommer f rån Grekland.
- När jag kom hit talade alla engelska, men sedan började de mer och mer använda sitt modersmål. Men det går ganska bra nu när jag håller på att lära mig finska, säger hon.
En som landade i ett svenskt språkbad samtidigt som hon började på IB-linjen är finskspråkiga Elina Viirimäki från Teuva.
- Jag vill lära mig engelska lika bra som mitt modersmål - och svenskan kommer på köpet. Det är kul, säger hon.
Blanda språkgrupperna
IB-koordinator och matematiklärare Jockum von Wright säger att man det första året medvetet satsar på undervisning i det andra inhemska språket för att hjälpa eleverna att ta sig över den språkliga barriären. Och till andra skolor som funderar på att inhysa fler språk under samma tak säger han:
- Det är bra att blanda språkgrupperna på sådana lektioner där det faller sig naturligt. Till exempel främmande språk, fysik och matematik. Det ger en bättre och mer naturlig kontakt över språkgränsen än om man bara ser varandra på rasterna eller hälsa på varandra då och då.
Eftersom undervisningsspråket är engelska är det också språket som används om von Wright pratar med en elev i korridoren.
- Om det är någon personlig sak eller problem av känslig natur så brukar vi byta till svenska eller finska. Men annars försöker vi nog hålla oss till engelskan i alla frågor som gäller skolan, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle