Hoppa till huvudinnehåll

Janne Grönroos – från gymnasiestuderande till finlandssvensk kändis

Bild: YLE janne grönroos

Jag träffar Janne Grönroos, som bemöter mig med ett stort leende och en kram i en restaurang i centrum av Helsingfors. Vi slår oss ner och börjar diskutera.

Janne studerade i Ekenäs gymnasium och berättar kort och koncist att han var lat, men vänlig.

– Jag har aldrig tyckt om att läsa och jag tycker ännu inte om det. Jag var en ”medelelev”. Jag hade åtta i det mesta förutom i studentskrivningarna då det gick sämre.

Som tips till studerande i gymnasiet säger Janne att man skall läsa även om det inte är roligt, för det är det aldrig, tillägger han med ett skratt.

Åren efteråt

Efter gymnasiet fullgjorde Janne sin värnplikt, men före det var han på inträdes- och språkprov till pedagogiska fakulteten (”Peffan”) i Vasa.

– Jag klarade provet och efter det följde en 15 minuter lång intervju och så kom jag in.

Janne hann med mycket efter militären. Han jobbade en hel del bland annat som lärare.

Intresset för journalistik

Janne börjar berätta om en tävling han var med i våren efter att han avtjänat värnplikten.

– Det var en tävling på Radio X3M som gick ut på att vi var inlåsta i en buss i en vecka och tävlade om en jorden runt resa. På efterfesten var jag lite full och frågade de som jobbade på radion om de inte var lite för gamla för att göra ungdomsradio och de frågade mig om jag försökte fiska efter ett jobb. Eftersom jag var lite kaxig frågade jag dem om de försöker erbjuda ett. Efter det sade de att de skulle kontakta mig.

Janne studerade några månader i Vasa och gjorde småsaker för radion. Efter årsskiftet, 2005, började Janne göra program på Radio X3M.

– Jag sommarjobbade en hel del, men jag har i princip medverkat i alla program som finns på Radio X3M.

Läget på Radio X3M just nu

Sedan april 2011 har Janne jobbat med programmet ”Succémorgon” tillsammans med Ted Forsström. Programmet sänds på vardagar från sex till tio.

– Det går ut på att jag måste stiga upp väldigt tidigt och sedan får jag prata om roliga saker på radion så att de som är på väg på jobb kan skratta. Om man har en dålig eller en bra morgon kan man lyssna på oss och så blir man på bättre humör.

Det sämsta med jobbet enligt honom är tiderna och det bästa med jobbet är att han får väcka Svenskfinland.

– Jag brukar säga att jag stiger upp klockan 4:23, men nu när jag är mera erfaren har jag skjutit fram det. För att orka med jobbet brukar jag ta en tupplur när jag kommer hem och lägga mig tidigt.

Stand up komiker

En dag var Janne uttråkad och tänkte att han måste komma på något mera krävande. Han märkte att han inte är nervös mera då han gör radiosändningar och han saknade den känslan.

– Jag tycker om att berätta skämt för mina kompisar, men den här gången var jag tvungen att skriva mina egna skämt. Jag ville pröva på det och det gick bra så nu har jag fortsatt med stand up!

Janne gör stand up på både svenska och finska, men det går inte lika bra på finska. Skämten är förstås svåra att översätta.

Framtidsplaner

– Jag tänker göra Succémorgon så länge jag får. När jag är färdig med det har jag inga speciella planer. Det skulle vara roligt att vara stand up komiker på heltid, men det finns mycket annat som skulle vara roligt.

Janne pratar också om låten ”Drottningen av Åland” som Radio X3M gjorde med Pandora.

– Sådana idéer kommer när som helst. ”Grani Style” (en parodi på låten Gangnam Style av PSY) kom vi på när vi satt på jobbet en eftermiddag.

Janne pratar även om nya idéer och låtar inför hösten. Janne börjar genast nynna på en jullåt och bygga upp idéer och texter.

– Något nytt kan ni nog förvänta er!

Märta Nummenmaa
Karis-Billnäs gymnasium

Den här texten är skriven av en skolelev i projektet Veckans skola. Läs mera om projektet på Svenska.yle.fi/skola

Läs också

Nyhetsskolan

 • Nyhetsquiz: Körkort för minderåriga, brexit och public service

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsquiz: Opium, banditer och noshörningar

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Nyhetsskolan: Färdigbyggd eller självbyggd PC

  Lönar det sig att bygga sin egen PC?

  Vi jämför för- och nackdelar med att köpa en färdigbyggd dator och att köpa komponenterna till en dator och bygga PC:n själv. Vi berättar också hur man bygger en PC för 1000€ och vi visar en färdigbyggd PC för samma pris och ser varför de kostar mer än självbyggda datorer.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Undersökning visar att falska nyheter påverkar oss regelbundet

  Desinformation att vänta också i presidentvalet.

  En majoritet av finländarna tror att falska nyheter som sprids på nätet påverkar vår uppfattning om aktuella frågor. 67 procent av de som svarade i Medieförbundets undersökning tror att falska nyheter påverkar finländarna mycket eller ganska mycket.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.

Nyligen publicerat - Nyhetsskolan