Hoppa till huvudinnehåll

Pappa och fotograf Johannes Runeberg

Är det ekonomiskt katastrofalt att skaffa barn i sjuttiotalets Finland? Finns det en framtid för familjen? Johannes Runeberg, fotograf och pappa, är nöjd med livet trots att det ibland är svårt att få allt att gå ihop.

Johannes Runeberg har haft tur. De har skaffat flera barn, men har fått dagvårdsplats för dem alla på Tölö daghem. Dagvården är en förutsättning, familjen skulle inte klara det ekonomiskt annars. Samhället kommer dock inte emot. Det kostar att ha barn och man får mindre pengar för annat, alla pengar går till mat, hyra och kläder. Miljön som Runebergs kan erbjuda sina barn är ekonomiskt begränsad, men man gör sånt som inte kostar.

Johannes Runeberg har slutat som veckotidningsfotograf. Nu jobbar han på en ljusfabrik, ett yrke där han inte behöver offra sin egen ideologi. Johannes Runeberg talar mycket om fotografering och veckotidningar, om varför det kändes som att sälja sin själ att fotografera PR-bilder.

Många vänner tycker han har svikit gruppen, andra håller med honom, men kan inte hoppa av ekorrhjulet.

Har det betytt stora förändringar för familjen? undrar redaktören.
Ekonomiskt har inkomsterna minskat ordentligt. Men Johannes kan vara mera med familjen, han behöver inte resa och jobba på kvällarna.

Text: Ida Fellman

Samhälle

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Midsommarstångens historia

  Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia.

  Redaktör Karl Sahlgren pratar sig genom midsommarstångens historia, medan han spelar folkliga låtar på munspel och ritar bilder.

 • Väderprognos och varningar i midsommartid

  Juha Föhr ger en prognos för midsommarafton

  Midsommaren närmar sig. Då bör båtförarna varnas och vädret diskuteras. I det här klippet från 1992 lovar Juha Föhr att det blir tillfälligt varmt och soligt.

 • Morjens: Midsommarsketch

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch.

  Lev och dö som en finländare lyder mottot till denna sketch i Morjens.

 • Midsommar i Nagu

  17 % av de unga under 25 år på Nagu är arbetslösa.

  Hur har ungdomarna det i Nagu, skärgårdskommun i Åbolands skärgård? Hurudana utsikter har de inför framtiden och midsommaren?

Nyligen publicerat - Arkivet