Hoppa till huvudinnehåll

Erdoğan vill förbjuda gemensamma studenthem för kvinnor och män

Erdoğan vill övervaka hur studenterna bor Bild: EPA/SERGEI KARPUKHIN turkiet

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdoğan anser att kvinnliga och manliga studenter inte borde få bo i samma byggnad. De sekulära kretsarna är upprörda över utspelet.

I Turkiet är det vanligt att studenterna bor i studentbostäder som finns nära universiteten. Kvinnliga och manliga studenter bor i samma byggnad, men inte tillsammans. De här gemensamma studentboendena kan nu komma att förbjudas i lag. Bland de sekulära turkarna har det här igen lyft fram rädslan för islamisering av det turkiska samhället.

- Unga kvinnor och män bor obevakade under samma tak. Det här lämpar sig inte för konservativa, demokratiska karaktär. Vi börjar övervaka saken på något sätt, sade premiärminister Erdoğan nyligen.

De här orden som Erdoğan riktade till sina partikolleger har lett till en storm som inte ser ut att bedarra. Hela frågan verkade vara en nyhetsanka då vice premiärministern Bülent Arinc skyndade sig att hävda att de nyheter som har skrivits om saken är lögner.

Snart steg Erdoğan ändå fram i offentligheten och bekräftade uppgifterna.

- Om det behövs, så kan vi stifta en lag om saken, sade Erdoğan på tisdagen och berättade att man har fått ”oroväckande övervakningsinformation” om det gemensamma boendet.

Premiärministerns ståndpunkt har upprört Turkiets sekulära kretsar, det handlar ju trots allt om vuxna studenters privatliv. Den vänsterliberala tidningen Radikals kolumnist skrev på tisdagen att man klart har börjat grunda en liknande sedlighetspolis som finns i Iran.

Oro över Turkiets inriktning

Moderna turkar har redan tidigare tröttnat på premiärministerns inblandning i frågor som hör till den privata sfären. Han har krävt att turkarna skaffar sig minst tre barn, han har tänkt begränsa aborter och kejsarsnitt och alkohollagstiftningen har skärpts. Då turkarna i stora skaror demonstrerade just mot sådana här skärpningar kallade Erdoğan dem alkoholister och slödder.

Turkiet är en sekulär republik där stat och religion har separerats. Gränserna verkar ändå vara flytande under det konservativa islamska AKP-partiets ledning. Partiet har velat demokratisera Turkiet, men den sekulära befolkningen anser att landet de facto har förts i en enväldig och konservativ riktning.

Förra veckan kunde man se en symboliskt stor förändring då fyra kvinnliga parlamentariker deltog i parlamentets plenum med huvudena täckta av en islamsk huvudduk. Förbudet mot huvudduk har upphävts, men det är fortfarande förbjudet för kvinnor att ha långbyxor i parlamentet.

Tre val närmar sig

AKP, som har styrt Turkiet över tio år, var speciellt i början populärt i väst på grund av demokratireformerna. Också EU har berömt och uppmuntrat till reformer som en del av medlemskapsförhandlingarna.

På senare år AKP ändå blivit alltmer enväldigt och yttrandefriheten har lidit. I somras slogs demonstrationerna runt om i landet ner med häftigt polisvåld samtidigt som de största medierna höll tyst om demonstrationernas omfattning.

En del politiska bedömare har tolkat förbudet mot gemensamt boende som en kampanjstart inför kommande val. Retoriken hos de turkiska partierna brukar skärpas i takt med att valen närmar sig. Inom de två närmaste åren har Turkiet tre val. Det första är kommunalvalet som ordnas i mars nästa år.

Lotta Nuotio, Istanbul / översättning Caj Rönning

Läs också Turkiets Erdoğan här - vem är han egentligen

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes