Hoppa till huvudinnehåll

Forskare: Finland stödde Estland i hemlighet

Finlands och Estlands flaggor
Finlands och Estlands flaggor Bild: Yle/Sune Bergström estlands flagga

Finland hjälpte det estniska statsbygget åren 1988 – 1991 mer än något annat land, säger forskaren Heikki Rausmaa som intervjuades i programmet Ykkösaamu i Yle Radio 1 i dag.

Finland hemlighöll ändå stödet eftersom det officiella Finland stödde Sovjetunionen i frågan. Få personer vare sig i Finland eller i Estland kände till hur omfattande stödet var, säger Rausmaa som skrivit en doktorsavhandling om ämnet.

Estlands nuvarande president Toomas Hendrik Ilves har kritiserat president Mauno Koivistos uttalanden i början av 1990-talet enligt vilka Estlands självständighetssträvanden inte är förenliga med Finlands intressen. Rausmaa säger att Koivisto i själva verket ansåg att det var Finlands moraliska skyldighet att stöda Estland i frågan, trots att presidenten inte uttryckte sitt stöd offentligt.

Även om Finland inte bidrog med något direkt politiskt stöd, bad man från estniskt håll att Finland ska bidra med att utbilda statliga tjänstemän, affärsman och ungdomar. Rausmaa säger att Finland tackade ja till att hjälpa Estland och att hjälpen koordinerades av Undervisningsministeriet och kulturminister Anna-Liisa Kasurinen (SDP).

Genom att låta Undervisningsministeriet och inte Utrikesministeriet koordinera stödet framhävde Finland enligt Rausmaa att stödet var opolitiskt.

Finlands utrikespolitiska ledning beslutade redan i november 1988, genast efter Estlands självständighetsförklaring, att samarbetet mellan Finland och Estland ska öka. Samtidigt ville man stöda Gorbatjovs reformpolitik och upprätthålla de goda relationerna med Moskva. Frågan löstes enligt Rausmaa genom att Finland stödde Gorbatjov politiskt och Estland genom praktiskt samarbete.

Rausmaa anser att det finländska stödet hjälpte Estland att utvecklas snabbare än Lettland och Litauen. Enligt forskaren förhöll sig Finland till Estland på exakt samma sätt som västmakterna i allmänhet. Bara Sverige och Danmark efterlyste direkt politiskt stöd för ett självständigt Estland.

Rausmaa disputerar vid Helsingfors universitet på lördag.

Yle Uutisets artikel om saken.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes