Hoppa till huvudinnehåll

Inga egna pengar

Sanna har kämpat med att hitta rätt spår i livet. Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden och dålig ekonomi har varit och är svåra utmaningar att tackla. Nu mår hon ändå bättre och kan med tillförsikt blicka mot framtiden.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.


- Helst av allt vill jag jobba som bartender på en bar, säger Sanna. Kanske till och med äga en bar själv. Jag hoppas att jag snart, om några år, kan åka till Sverige och studera. Annars kan jag jobba som fotograf. Jag har faktiskt funderat på att söka till Novias fotolinje. Men den är i Jakobstad, så vi skulle då vara tvungna att flytta dit.

Sanna trivs med foto- och datastudierna på Evangeliska folkhögskolan. Planen under den närmaste tiden är att bo kvar i lägenheten i Vasa, men eftersom hyran är rätt hög borde hon också hitta ett jobb.

- Hittills har vi klarat oss, även om jag inte har haft jobb, men det har varit just och just.

Tycker om att köra bil

Ett viktigt fritidsintresse är att vara ute och köra bil med kompisarna. Viktigt är förstås också att följa trafikreglerna, men det verkar inte alla ha så bra koll på. Sanna och hennes gäng råkar ut för en bilist som kör kors och tvärs på vägen, gasar på och saktar in. En onödig katt och råtta-lek uppstår som till slut bara blir obehaglig.

- Vi var alla helt "what the hell är det här?". Alla blev typ livrädda, vi var ju nära att åka i diket. Vi var chockade och man började tänka på vilka idioter det finns i trafiken. Det som var roligast var att det inte var en ungdom, utan en medelålders man. Det var ganska LOL.

Väntar på beslut om bidrag

För tillfället väntar Sanna otåligt på att få beslut om bostadsbidrag och studiestöd. Tills dess är det enbart pojkvännen Jimmys inkomst de lever på. Det är knapert, men de har bra stöd i varann. Dessutom går Sanna också hos en psykolog som hon kan prata ut med.

- Då man inte själv vet vad felet är, kan man gå hos en psykolog för att hitta grunden till varför man började må som man mår. Det är klart jag skall fortsätta gå, jag får ju nog ändå hjälp.

En del bitar i livspusslet börjar falla på plats och hon får stöd med det som fortfarande känns jobbigt. Inom ett år har både hon och Jimmy stadigvarande jobb och regelbunden inkomst. Så ser i alla fall drömmen ut.

- Helst av allt skulle jag vilja bo i en radhuslägenhet med en liten gård och ha en hund. Om typ tio år vill jag eventuellt bo i ett hus och ha en hund där också. Jag kanske också börjar tänka på familjebildning, och så vill jag ha stadigvarande jobb.


Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata

Läs också

Unga. Nu!

 • Tänk om jag blir kvar här?

  Paula har sökt jobb efter jobb och till slut äntligen fått ett. Jobbet på lopptorget är bra, men hon ser det bara som en tillfällig lösning. I Jakobstad vill hon nämligen inte bo kvar.

 • Ingen får komma för nära

  Adam har genomgått en könskorrigering och börjat på ny utbildning. Han smider planer för framtiden, men är osäker på vad han egentligen vill. En sak i alla fall säker: han blir mer och mer intresserad av att inleda en kärleksrelation.

 • Inga egna pengar

  Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, dålig ekonomi. Sanna har kämpat och tagit sig in på ett nytt spår. Studierna i foto och data på folkhögskolan känns bra, men ibland känns livet fortfarande tungt. Ändå måste hon blicka mot framtiden.

 • En enda jävla pina

  Benjamin flyttar till en bättre lägenhet, går på gulnäbbsintagning och håller sig nykter. Livet har tagit en positiv vändning, men plötsligt stöter han på ett bakslag. När han ringer till socialen vänds allt upp och ner. Kontot är tomt och suget efter knark blir allt starkare.

 • Viktigt att anställa ungdomar

  Unga som står utan meningsfull sysselsättning kan alltid söka en praktikplats på After Eight i Jakobstad för att komma ett steg vidare. After Eights målsättning är att ge meningsfull arbetspraktik och uppmana till fortsatta studier eller arbete. Men också hjälpa ungdomar att ta kontroll över vardagen och stärka självkänslan.

 • Den största orsaken att förlora i tennis

  I populärkulturen finns många manliga idoler som unga ser upp till. Charlie Sheen är kanske inte ändå den lämpligaste kandidaten att ge livsråd åt en ung pojke. En helt vanlig individ med ett stabilt liv kan däremot bli stödperson för pojkar eller flickor i åldern 8 till 21.

 • Livet på en gungbräda

  Päivi Storgårds liv går i perioder. Ibland är hon hyperaktiv och rentav manisk medan hon ibland endast kan ligga i sängen och gråta, inte äta, inte prata, bara gråta. Läs hennes intervju här.

 • Ta din chans - för unga

  Känner du att du behöver hjälp, bara vill prata med nån, lite råd på vägen eller en ledande hand? Fyll i detta formulär.

 • Ge en chans - för vuxna

  Är du en vuxen eller kanske ett företag som vill och har möjlighet att sträcka ut en hand? Fyll i detta formulär.

 • Hur hitta studiemotivationen?

  ”Jag har tappat motivationen, jag är ointresserad av mitt ämne.” ”Om jag fick lite inspiration någonstans ifrån så skulle jag komma framåt.” ”Jag är egentligen jätteintresserad av mina studier men får ändå ingenting till stånd.” Känner du igen dig själv i dessa citat?

 • Ensamhetens kval

  Det är vanligt att känna sig ensam. Antingen någongång eller ofta. Många unga bor ofta ensamma nuförtiden. Antalet ensamboenden ökade med 17 000 år 2012 i Finland! Det är mycket.

 • Och vad skall du bli som stor?

  Att välja studieplats är ingen lätt sak. Någon kanske funderar på flera olika alternativ medan andra inte har en aning om vilket yrke kunde vara intressant och passande för dem. Hur är det egentligen att vara sångare, lärare eller fotograf? Vad är det roligaste och vad är det tråkigaste med dessa yrken? Läs vidare så får du veta mera och får tips av professionella.

 • Hur få sömnen att infinna sig

  Varför sover vi? Vad behöver vi sömnen till? Frågor som dessa finns det ännu inga entydiga svar på, bara spekulationer. Vi vet, att vi inte kan fungera utan en viss måtta sömn, ett mått som uppskattas till mellan sex och nio timmar. Ju mera regelbundet vi sover, desto bättre mår kroppen och vårt psyke och desto bättre arbetar vår hjärna.