Hoppa till huvudinnehåll

Kati Enkvist drömde om att bli skjutjärnsjournalist

Kati, Katarina Enkvist
Kati, Katarina Enkvist Bild: Yle/Amanda Bieber yle porträtt

Folk är ofta nyfikna på vem som jobbar på Yle i Österbotten.

De närmaste veckorna kommer vi att presentera alla nyhetsjournalister på vår redaktion. Ni får veta vem som bygger hus just nu, vem som drömde om att bli konstnär men blev journalist, vem som är internetberoende och vems röst som låter som poesi.

Kati Enkvist jobbar i Vasa

1. Vem är du?
Jag är en internetberoende tjej från Jeppis som älskar allt som har med film, foto, katter och amerikansk popkultur att göra.

2. Vad är det bästa med att jobba som journalist?
Det allra bästa är människorna jag träffar. Det låter som en kliché men alla människor är spännande på något sätt och jag vill höra din story! Sedan har jag haft tur med att ha goda kollegor som piggar upp en riktigt nyhetstorr dag.

3. Hur kommer det sig att du jobbar på Yle Österbotten?

Det är en bra fråga. Speciellt med tanke på att jag aldrig hade planerat att jobba med radio. Jag skulle bli skjutjärnsjournalist och skriva vänsterkryss varenda dag. Även om jag började min journalistiska bana på dagstidning ville ödet att jag skulle testa på radio och på Yle har jag jobbat sedan 2009. Först som redaktör på radio X3M i ett par år innan jag började arbeta på Radio Vega 2011.

4. Vad är det bästa eller värsta du råkat ut för på jobbet?
Det bästa är att känna att den som intervjuas är avslappnad och öppen. Då finns det ett ömsesidigt förtroende som är väldigt speciellt. Det värsta är nog när ingen svarar i telefonen. Eller när hjärnan slutar att fungera i direktsändning. Ja, och det allra värsta är när det kommer något ut ur munnen som jag inte hade en aning om att jag var på väg att säga.

5. Vad skulle du göra om du inte var journalist?
Det är nog en svår fråga och det beror på att jag alltid velat bli journalist. Men om jag lämnade journalistyrket skulle jag kunna tänka mig att fördjupa mig i fotografikonst.

Läs också:

Kjell Vikman - nyfiken fotbollsentusiast

Barbro Westerberg gillar både opera och rock

Filip Stén gillar ved och gamla bilar

Ulrika Stagnäs-Lund bjuder gärna på sig själv

Sofi Nordmyr är redaktionens yngsta medlem

Moa Mattfolks röst väckte känslor i Sverige

Ann-Sofie Långvik vill höra människors berättelser

Pia Lagus firar mest i Österbotten

Roger Källman är den självutnämnda nörden

Jan Jacobson gillar att träffa många olika människor

Anna Ruda tycker om att bjuda vänner på mat

Ulrica Lövdahl hade ett galet år på X3M

Malin Hulkki gillar djur och natur

Mischa Hietanen tar gärna del av människors tankar

Läs också

Kontakta Yle Österbotten

Följ oss på sociala medier