Hoppa till huvudinnehåll

För många unga lägger av med hobbyer

Tonåringar
Lärkkulla ordnar ett seminarium som handlar om dropout bland ungdomar. Tonåringar Bild: YLE Bildtjänst / Tuula Nyberg tonår

Många ungdomar lägger av med hobbyer eller studier för lättvindigt. Hur man ska förhindra droput bland unga är temat för ett seminarium på Lärkkulla i Karis på torsdag (7.11).

- Många ger upp hobbyn onödigt tidigt. De ser inte långsiktighet i det de håller på med, säger Glenn Lignell. Tillsammans med Juhani Jäntti och Thomas Sjöström från Raseborg United håller han i trådarna för seminariet.

- Det finns ett stort utbud av aktiviteter. Vill man vara med på ett hörn i allt är det svårt att få ihop det. Till sist kanske man inte är med på någonting.

Lignell säger att det är vanligast att ungdomar slutar med en hobby i samband med att de byter skola, till exempel då de slutar lågstadiet eller högstadiet.

På seminariet föreläser bland annat Kaisa Vikkula från Olarin voimistelijat. Gymnastikföreningen har lyckats med att hålla kvar en stor del av de aktiva gymnasterna.

Petteri Pitkänen som är träningschef vid Finlands paddlings- och roddförbund pratar om vilken roll tränare och föräldrar har.

Ishockeyspelaren Toni Söderholm från HIFK pratar om hur man ska bygga upp en långsiktig karriär som toppidrottare. Baskettränaren Alf Strömberg frågar sig om vi borde ta modell från USA där en skolorna ansvarar för en stor del av idrottsverksamheten.

Seminariet hålls på Lärkkulla klockan 18.30 på torsdag 7.11.

Läs också