Hoppa till huvudinnehåll

Mysiga finlandssvenskar

Mysig jul i Söndagsöppet
Mysig jul i Söndagsöppet Bild: Yle Arkivet 1985 mysigt

Jaha – så var det Svenska dagen igen. Tjohoo vi får mysa och prata svenska. Men om vi mysiga finlandssvenskar bara vill vara helt vanliga, bara finnas till och få tala vårt modersmål? Varje dag.

Vad är Svenska dagen och varför vi firar den? Jonas Jungar medger att det inte är alldeles lätt att svara på det. Man närmar sig historiker Henrik Meinander, folktinget.

Fint åt pappa i Strömsö
Strömsöpyssel Fint åt pappa i Strömsö Bild: Yle owe salmela

Diskussion kring Svenska dagen 2008

Akademat gör fisksoppa
Akademat kockar och sjunger Akademat gör fisksoppa Bild: Screenshot, Yle bildband 2000 maria hackzell

Hufvudstadsbladet rubricerade ett nytt (?) Svenska dagen-koncept med prinsesstårta, snapsvisor och glädje: Päivää på svenska – en fräsch fest!

Är finlandssvenskar a priori fräscha och framför allt mysiga?

Söndagsöppet firar jul 1985

Farsdagspresenter i Strömsö 2004

Akademat förför med mat och sång 2000

Som en vän kommenterade på Facebook:
"Den fräscha festen i all ära, men jag efterlyser en dag (vecka?) då finlandssvenskar uttrycker och diskuterar hat, ilska, depression, snusk, sorg och misär."

Å andra sidan är det underbart att finlandssvenskheten får synlighet, med glädje. Ingen tvångssvenska och tråkighet, efterlyser Saska Saarikoski.

Diskussioner kring "tvångssvenskan"

Kun pakollisesta kouluruotsista tuli ongelma

Men vill man höra svenska annars? Det ville inte Seppo Heikinheimo. Han såg Sverige som ockupationsmakt, och det svenska språket symboliserar förtrycket.

Holger Spår intervjuar Seppo Heikinheimo 1992

Holger Spår intervjuar Seppo Heikinheimo 1992
Holger Spår intervjuar Seppo Heikinheimo Holger Spår intervjuar Seppo Heikinheimo 1992 Bild: Yle Arkivet 1992 cafe ekberg

Hur kan ett språk (något neutralt) ge så många associationer och konnotationer?

Och att alla finlandssvenskar är "svenska talande bättre folk"? När man tillhör en minoritet stämplas en persons göranden genast hela befolkningsgruppen. Som författaren Malin Kivelä säger till tidningen Anna: " Det är så störande att tillhöra en minoritet"

Malin Kivelä i tidningen Anna 2013

Det är klart att det finns snobbiga, dryga, svinrika finlandssvenskar. Och jag tycker att man får skämta om dem också.

PaleåWille: Duckräpp (fi-fi-fi-fi-finlandssvensk)

pale & wille som kvinnor
PaleåWille pale & wille som kvinnor Bild: YLE wille wilenius

Men jag är inte sådan! Jag är helt vanlig som de flesta andra, jag vill inte bli stämplad till en minoritet. Jag vill inte behöva förklara varför mina söner inte talar finska, att de faktiskt inte gör det!

Reportage om unga mellan två språk 1980

Jag hävdar inte att vi finlandssvenskar har det värre än andra minoriteter, flyktingar m.fl. Ofta tvärtom. Men varför skall en finlandssvensk inte bli trodd om hen säger att hen är fattig?

Mathias Rosenlund om att vara fattig 2013

Mathias Rosenlund Bild: X3M/Catariina Salo mathias rosenlund

Jag blev så extra glad att Tom Björkfors valts till Årets pappa. Han är varken en "kvotfinlandssvensk" eller mysig utan gör ett storartat jobb som ensamförsörjande pappa till två autistiska söner.

Tom Björkfors är årets pappa 2013

Men så mitt i allt det här marrandet jag skriver knäpper jag på Radio Helsinki, där Carina Bruun från radio Vega är gäst. Och hela morgonen talas där svenska. Men just så ska det ju vara! Hon talar om hur det är att vara finlandssvensk, jovisst, men däremellan spelar hon musik och läser nyheter. Tänk om det alltid sku vara så?

Sano se toisella kotimaisella

Glad svenska dag! Och så en obligatorisk Modersmålets sång med Buuklubbs-Matti (Ratia):

Modersmålets sång

buu.yle.fi
Buuklubben buu.yle.fi Bild: YLE bärtil

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Reportage från vinterkriget

  Nyhetsrapport om att 16 städer i Finland har blivit bombade.

  Torsdagmorgon den 30 november 1939 flög bombplan in över Finland från Sovjetunionen. Och vinterkriget bröt ut.

 • Helsingfors under vinterkriget

  En inblick i livet vid hemmafronten.

  Hur var det att leva i huvudstaden Helsingfors under vinterkriget? Vi får en inblick i livet vid hemmafronten i dessa ljudklipp om bombningar, mörkläggning, fönsterglas och första hjälp.

 • Munsalasocialismen

  Under 1900-talets början skapades en egen rörelse.

  I Munsala utvecklades under 1900-talets början en helt egen form av socialism. Den kom till trakten genom forna emigranter som återvänt från USA med Marx och Engels verk i bagaget. Deras läror kom att prägla ortsbefolkningen från inbördeskriget 1918 till fortsättningskriget.

 • När Finland var fem före att bli fascistiskt - högerradikala skjutsade den liberala president Ståhlberg till gränsen

  Extremhögern kidnappade president Ståhlberg.

  Det var ett våldets och orons år i Finland. Den högerradikala Lapporörelsen var stark och samlade 12.000 personer till en demonstration som synligt togs emot av Finlands statsledning i Helsingfors. Det som kunde ha lett till en statskupp och diktatur, fick ett abrupt slut då man gjorde misstaget att kidnappa Finlands första president. Lapporörelsens hatretorik har återuppstått i dagens diskussionsklimat.

 • Finland stod stilla i 19 dagar

  Den 1.3 1956 utbröt en generalstrejk som lamslog Finland.

  Generalstrejken i mars 1956 berörde närmare en halv miljon arbetstagare och lamslog trafik och industri. Rundradion vägrade rapportera om strejken.

 • Regionalen följer postens väg 1985

  Förr fanns det postkontor i varje utkrok.

  Posten anno 1985 tänker bara på lönsamhet, menar Regionalen. Posten automatiseras, men ute på landsbygden dras postkontor in och servicen blir allt mer ojämlik. Hur snabbt färdas ett brev reser från Sibbo till Helsingfors?

 • Firmajulfester

  Firmafester

  Hur firar man firmajulfester i Finland och vad allt kan hända på en våt julfest? Redaktör Tom Östling intervjuar en portier, en forskare och flera människor på gatan.

 • I december sups det

  Större alkoholkonsumtion i Finland 1989

  1987 talade man om att finländare dricker sig till alkoholförgiftning t.ex. i december med alla firmajulfester.

 • På 1990-talet gjorde man alkoholdrycker hemma

  Vintillverkning på 1990-talet

  I recessionens Finland på 1990-talet var det många som började tillverka sitt eget vin. För vissa blev det en bestående hobby, andra övergick till starkare och olagligare drycker.

 • Minns i november – thriller i Småstad

  Lik, otrohet, internationell brottslighet och diamantstölder

  Småstad är en liten harmonisk stad, men under ytan pyr det. Lik, otrohet, internationell brottslighet och diamantstölder. De duktiga poliserna får ta itu med en riktig härva.

 • Någon borde sörja

  En överkörd man vid domkyrkan och en strypt kvinna på Kåren.

  En överkörd man vid Åbo domkyrka och en strypt kvinna på Kårens vind - har de något samband? Åbopolisen får ett knepigt fall att ta itu med, men de stressade karlarna hinner också roa sig.

 • Mormor – drama om ålderdom

  När gamla föräldrar inte längre klarar sig sig själva

  Sommarlovet börjar men allt kretsar kring mormor. Vad skall man göra med sina gamla föräldrar när de inte längre klarar sig själv?

 • Kvinnans åldrar – från 0 till 80 år

  Ålder, alla talar om ålder.

  Barndomen färgar oss alla. Och är en kvinnans liv slut efter 50? I "Kvinnoåldrar" berättar Sanna Tahvanainen, Monika Fagerholm, Birgitta Boucht och Barbara Winckelmann om kvinnans väg genom livet.

 • Märta Laurent talar om att åldras

  Vad innebär det för en vacker kvinna att bli gammal?

  Hur skall man åldras och vad innebär det för en vacker kvinna eller skådespelare att bli en gammal patient? Märta Laurent talar i Gogo om hur hon ser på skönhet, åldrande och skådespelarkarriären.

 • Militärkuppen i Chile 1973 skulle rensa landet från oliktänkare

  Den 11 september 1973 tog general Pinochet makten i Chile.

  Den 11 september 1973 gjorde general Augusto Pinochet och hans junta en militärkupp i Santiago de Chile. President Salvador Allende störtades. General Pinochet började en sjutton år lång militärdiktatur där oliktänkare och vänstersinnade förföljdes. Militärkuppen hade starkt stöd av USA.

 • Lotsen är livvakt på haven

  Lotsarnas historia fram till 1994.

  Finlands skärgård är svår att navigera i. Fartyg manövrerar förbi många öar och grund. Därför är lotsarna viktiga. I dokumentären "Med havet som arbetsplats" (1994) av Bosse von Willebrand och Rikard Thölix får vi höra lotsarnas historia.

 • Att vara lots i Pellinge

  En bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

  Hur är det att vara lots och hjälpa fartyg? Se en bit finlandssvensk lotsvardag från Pellinge 1960.

 • Fraktfartyget m/s Pamela

  Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

  Far och son Tollander har ett rederi. Pappa Ingmar Tollander sköter businessen i land, medan Vidar reser runt Östersjön och fraktar varor.

 • Med m/s Norrö från Kotka till Antwerpen

  Finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

  Carl Mesterton tar oss med på lastfartyget m/s Norrö från Kotka till Antwerpen och vi får uppleva finlandssvensk vardag till sjöss från 1961.

 • Ariadne - en labyrintisk mardröm av Walentin Chorell

  Vilsna mänskor söker kärlek i ett labyrintiskt ämbetsverk.

  I pjäsen Ariadne av Walentin Chorell söker vilsna människor (Lasse Pöysti och Nisse Brandt) efter kärlek och mänsklig närhet, medan de tappar bort sig i ett mardrömslikt ämbetsverk.

 • Våren 1986 spred Tjernobyl radioaktivitet och skräck

  Tjernobylolyckan 1986 räknas som den värsta någonsin.

  Natten till lördagen den 26 april 1986 exploderade en av reaktorerna i kärnkraftverket i Tjernobyl. Moln med radioaktiv strålning spred sig i östra Europa och Norden. Men i Finland ville myndigheterna inte skapa panik.

 • Svetlana Aleksijevitj om sovjetmänniskan efter Tjernobyl

  Svetlana Aleksijevitj talar om sovjetmänniskan 1998.

  Den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitj vill ge så kallade “vanliga människor” en röst i litteraturen. Inför varje verk har Aleksijevitj samtalat med hundratals personer om livet i och efter Sovjetunionen. Här diskuterar hon 1998 om Vitrysslands historia och framtid.

 • Att leva i Tjernobyls skugga

  I Pripjat och Ditjatk på 2000-talet.

  I dag breder ödemark ut sig kring Tjernobylkraftverket. På tjugo år har städerna kring kärnkraftverket börjat återgå till naturen. Trots det finns det fortfarande folk som väljer att bo kvar nära Tjernobyl.

 • Konsekvenser av en kärnkraftsolycka

  Veckans Puls 1986 granskar följderna.

  Några dagar efter olyckan i Tjernobyl funderar man på konsekvenserna av en olycka av det här slaget. Vad händer i Ukraina och Kreml, och hur kan Finland skydda sig?

Nyligen publicerat - Arkivet