Hoppa till huvudinnehåll

Torsten Bergman får Svenska dagen-pris

Så här såg Köpmansgatan i Karis ut en gång i tiden. Bild: YLE köpmansgatan

Författaren och den lokalhistoriska aktivisten Torsten Bergman från Karis belönas i dag med Svenska kulturfondens regionala Svenska dagen-pris.

Torsten Bergman är en av tre personer i Nyland som i dag premieras med Svenska kulturfondens regionala Svenska dagen-pris. Bergman är initiativtagare till föreningen Pro Gardberg Center, som år 2004 grundade nuvarande Gardberg Center i Karis. Centret är en lokalhistorisk kulturell mötesplats för skolelever, hobbyhistoriker och yrkesforskare, där man forskar i det förflutna och dokumenterar samtiden för framtiden.

Arresten och Ta Plats

År 2005 var Bergman också med om att grunda lokalarkivet Arresten i Karis. Arkivet utmärks av öppenhet och utåtriktad verksamhet med betoning på en aktiv användning av arkivmaterialet.

Torsten Bergman är initiativtagare till och en av eldsjälarna bakom den lokalhistoriska tidskriften Ta Plats som utkommit i Raseborg sedan år 2009. Senast förverkligade han sin dröm om ett första forskarforum för yrkes- och fritidsforskare från Karleby till Mariehamn i samarbete med Västra Nylands folkhögskola i Karis.

Bergman som författare

Torsten Bergman har skrivit poesi och biografiska och lokalhistoriska verk. Om sitt intresse för lokalhistorisk forskning säger han: "Jag försöker dra mitt strå till stacken för att skapa intresse för det förflutna som har format oss och jag vill skriva så att intresset för närsamhället vaknar."

Nio pris delas ut

I år delas nio priser på 3000 euro ut. Priset delas ut varje år den 6.11 till personer, föreningar eller projekt som har stor betydelse för kulturen, utbildningen eller för det svenska i samhället.

Läs också