Hoppa till huvudinnehåll

Uppgivna arbetslösa orkar inte söka jobb

Allt fler utsatta i samhället
Allt fler utsatta i samhället Bild: Bild: Tiina Karjalainen socialfall

Flera tiotusen arbetslösa har i år upphört att söka jobb, eftersom de inte tror på sina möjligheter på arbetsmarknaden. Ibland är deras utbildning inte tillräckligt konkurrenskraftig, ibland är det fel utbildning eller hemort .

I snitt 30 000 uppgivna arbetslösa avstår varje månad från att söka arbete. Det visar en kombination av data från Statistikcentralen. Fenomenet "dold arbetslöshet" har varit känt sedan länge, men de frustrerade jobbsökarna blir snabbt fler.

Som dolda arbetslösa klassas sådana som vill arbeta, men som inte aktivt sökt jobb under de senaste fyra veckorna. År 2011 räknade man med i snitt 91 000 dolda arbetslösa per månad. Under andra kvartalet av 2013 hade siffran stigit till 103 000.

En av tre tror inte på jobb

Intervjuer visar att i runt tal en tredjedel av gruppen inte tror på sina möjligheter att få jobb i det rådande ekonomiska läget.

Det finns olika förklaringar till långtidsarbetslöshet, som fel bostadsort eller fel utbildning. Men också rent personliga orsaker kan spela in, säger Sini Heino-Mouhu vid verksamhetscentret i Malm i Helsingfors.

- Den som på grund av blyghet inte klarar sig i arbetsintervjuer, eller den som inte motsvarar arbetsgivarens idealbild av en "bra typ", kan få stora svårigheter, konstaterar Heino-Mouhu.

Kunskapen motsvarar inte dagens behov

Det är välkänt att äldre arbetslösa ofta har svårt att få jobb, eftersom deras kunskaper inte anses motsvara dagens behov, och eftersom arbetsgivare gärna föredrar yngre krafter. Men ungdomar har det inte heller lätt.

- I synnerhet de som går i yrkesskola är väldigt unga när de ska ta ställning till vad de ska bli när de är stora, säger Heino-Mouhu.

- Kanske de under skolgången har kommit till insikt om att de valt fel bransch. Och då motivationen inte är vad den borde vara, så blir det heller inget av studierna. Betygen blir därefter. Sådana människor sysselsätts inte.

Yle Uutiset / Tuomo Björksten

Läs också