Hoppa till huvudinnehåll

Våld vardag för kvinnor i Kenya

Nebila Abulmelik kvinnonätverket FEMNET
Nebila Abdulmelik kvinnonätverket FEMNET Nebila Abulmelik kvinnonätverket FEMNET Bild: Yle/Berggren nebila

Världen upprördes nyligen igen av en brutal gruppvåldtäkt, den här gången i Kenya. En 16-årig flicka misshandlades, våldtogs och slängdes i en latrinbrunn. Förövarna fick bara klippa gräs som straff. Den sorgliga sanningen är att för kenyanska flickor och kvinnor är våld vardag.

Enligt undersökningar utsätts uppemot 40 procent av Kenyas kvinnor för sexuellt våld. Flickorna i Kenya växer upp med varningar om hur de ska undvika att bli våldtagna. Gå inte ut på kvällen, var försiktig, klä dig inte så här...Allt ansvar för våldet läggs på dem.

En av tre kenyanska flickor och kvinnor kommer i något skede av sitt liv att utsättas för våld i någon form. Den största orsaken till det är en stark patriarkalisk kultur. Det säger Nebila Abdulmelik vid kvinnonätverket FEMNET som jobbar för afrikanska kvinnors rättigheter.

-Kvinnor och flickor anses inte jämlika med männen och pojkarna. Männen anser sig kontrollera kvinnornas kroppar. Och det måste ändra. Det finns mycket attityder, beteenden och normer som förtrycker kvinnor. Det måste vi kämpa emot.

Och det är just det som Nebila Abdulmelik gör. Det var hon som startade namninsamlingen för strängare straff för de män som våldtog den 16-åriga flickan. Namninsamlingen har samlat över en miljon namn från hela världen och tack vare den har de kenyanska myndigheterna lovat vidta åtgärder.

Våldtäkt skamligt

Och kenyanerna börjar få nog. Förra veckan deltog hundratals kvinnor och män i en demonstration för strängare straff för våldtäkter.

Ett av problemen är att våldtäkt anses mycket skamligt i Kenya och därför rapporteras upp till 95 procent av fallen aldrig till polisen. Och processen att få män inför rätta för våldtäkt är mycket komplicerad säger Nebila Abdulmelik.

-För att männen ska åtalas behövs det bevis inom 72 timmar från våldtäkten. Det behövs dna. Så processen är lite utdragen. Och även om människor anmäler våldtäkter så kan processen vara mycket skrämmande och byrokratisk. Så det finns många hinder som leder till att förövarna inte ställs inför rätta.

Hopp finns för förändrade attityder

Trots att våld mot kvinnor är så djupt rotat i den kenyanska kulturen är Nebila Abdulmelik hoppfull. Hon tror att de kenyanska männens attityder sakta men säkert kan ändras.

-Det behövs en kollektiv ansträngning. Det finns flera organisationer som jobbar med det här ur olika synpunkter. Förhandlar om skadestånd för offer, jobbar med pojkars och mäns attityder, utbildar poliser. Det kommer att ta tid men jag tror att det är möjligt.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes