Hoppa till huvudinnehåll

Busstrejk i Esbo i dag

Bild: Fred Wilén/YLE mell

Dagens utmarsch bland busschaufförer i Esbo försvårar märkbart trafiken i huvudstadsregionen i dag. Klockan fyra i morse inledde de anställda vid bussbolaget Nobina West en dygnslång strejk.

Enligt Helsingforsregionens trafik HRT har strejken följder för tiotusentals människors resande.

Förutom Esbos interna linjer så påverkas också regiontrafiken och en del interna förbindelser i Helsingfors och Vanda. En del rutter trafikeras inte alls, andra bara delvis.

Busschaufförerna protesterar mot att Nobina West inte håller sig till avtalen.

Strejken förbryllar

Nobinas trafikdirektör Mårten Winqvist är förvånad över strejken.

- Vi är väldigt förbryllade och funderar på vad det hela kan bero på. Vi har, så som vi åtminstone anser, har vi haft väldigt bra förhandlingar med våra förtoendemän och träffats regelbundet. Vi har gått igenom olika saker, men de här sakerna som nu tagits upp med arbetsturer har inte diskuterats på ett halvt år så det känns väldigt konstigt, säger Winqvist.

Den interna Helsingforstrafiken drabbas också av strejken, men endast marginellt i och med att andra chaufförer satts in på de linjerna.

- Helsingforsbussarna 66 och 65 körs delvis av Nobina Easts chaufförer som inte är inblandade i strejken, så ungefär 50 procent av de bussarna är i trafik, berättar Winqvist.

"Hög tid att de protesterar"

Nobinakoncernens huvudförtroendeman, Markus Jokikokko, tycker att det är hög tid att busschaufförerna säger emot.

- Chaufförerna har nog haft ett väldigt långt tålamod i det här ärendet och fortfarande har inga förändringar skett. Det var för ett och ett halvt år sedan som förhållandena ändrades på det sättet att chaufförerna inte längre har några fasta lediga dagar. Man får inte heller längre köra bara morgonturer, utan det läggs automatiskt in kvällsturer om man kört många morgnar, och tvärtom, förklarar Jokikokko för Yle Helsinki.

Chaufförerna återvänder till jobbet klockan 4 i morgon bitti, varefter trafiken börjar fungera normalt.

Närmare uppgifter om strejkens verkningar finns på HRT:s hemsida.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen