Hoppa till huvudinnehåll

ECB sänkte styrräntan

ECB överraskade med att sänka räntan tidigare än marknaden hade väntat sig Bild: Boris Roessler ecb

Europeiska centralbanken ECB har beslutat sänka styrräntan med 0,25 procentenheter - från 0,5 procent till 0,25 procent.

Analytikerna hade räknat med att ECB skulle lätta på penningpolitiken före jul. Men det var en överraskning för marknaden att räntesänkningen kom redan nu. Det ser man av att eurons värde har sjunkit, räntorna har sjunkit och börskurserna har stigit efter att ECB meddelade om sitt beslut.

Det betyder att euroländerna blir mera konkurrenskraftiga samtidigt som bostadslånen för konsumenterna blir billigare.

Det är den låga inflationstakten som fick marknaderna att vänta sig en räntesänkning före jul. I oktober sjönk inflationen till 0,7 procent - den lägsta inflationen på fyra år.

Stagnerad ekonomi det verkliga problemet

Enligt ECB:s chefdirektör Mario Draghi sänktes styrräntan eftersom centralbanken räknar med att inflationen kommer att vara låg under en längre tid framöver. Priserna stiger alltså för långsamt jämfört med ECB:s målsättning, som är att hålla inflationen under, men nära två procent.

Men de stora bakomliggande problemet är ändå i första hand den stagnerade ekonomin. Många bedömare har varit oroliga för att priserna fortsätter att sjunka och den europeiska ekonomin övergår i deflation, alltså sjunkande priser.

Det har nyligen skett i Grekland och i det kommande eurolandet Lettland. Deflation kan bland annat leda till att konsumenterna skjuter upp anskaffningar eftersom de antar att priserna fortsätter att sjunka. Men ECB:s chefdirektör menar att den risken är liten.

- Det finns inte en risk för en omfattande deflation. Det skulle förutsätta att priserna sjunker för ett stort urval varor, men också att den gäller ett stort antal länder. Sådana förväntningar finns inte, sade Draghi vid en presskonferens efter räntebeslutet.

Bedömare anser att ECB också borde pumpa ut mera pengar till bankerna för att de ska låna till företag - det väntas sätta fart på ekonomin som står så gott som stilla i Europa. Samtidigt har arbetslösheten stigit på nytt och euron har förstärkts.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi