Hoppa till huvudinnehåll

Främlingsfientligheten bekymrar Castells

Bild: Yle castells

Professor Manuel Castells, den andre av ledarna för Himanens forskningsgrupp, säger sig vara ledsen över den ökande främlingsfientligheten i Finland. Han varnar för följderna om Finland isolerar sig från omvärlden.

Professor Manuel Castells är oroad över Finlands främlingsfientliga kultur, och berörde frågan flera gånger i samband med att rapporten från Pekka Himanens grupp presenterades.

Castells sa sig ha besökt vårt land flera gånger under årens lopp, och han gillar inte den senaste tidens utveckling. Trenden är extra beklaglig med tanke på att Finland och det övriga Norden tidigare har framstått som ett föredöme för världen vad gäller tolerans och solidaritet.

I Castells tycke har Finland intagit ett helt onödig försvarsposition - han anser att Finlands problem bara kommer att förvärras, ifall landet sluter sig för omvärlden och inte hänger med i den internationella utvecklingen.

Castells varnar också för konsekvenserna av finländarnas bristande solidaritet med de övriga européernas situation. Han påpekar att ländernas medborgare inte kan lastas för deras ekonomiska problem, och fruktar att en sådan osolidarisk attityd senare kan stå Finland dyrt.

Läs också