Hoppa till huvudinnehåll

Ingen får komma för nära

Adam har genomgått en könskorrigering och gått igenom puberteten två gånger. Han har sadlat om och börjat på en ny utbildning. Han har ifrågasatt och hållit huvudet högt. Då det kommer till relationer och kärlek känner han sig fortfarande oerfaren.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.


-Efter att jag första gången kom in i puberteten har jag inte varit ok med min kropp, säger Adam. Då har jag inte heller klarat av att någon annan skulle vara ok med min kropp.

Många unga har svårt att hitta sin plats i samhället och Adams väg har på många vis varit extra snårig. Människans benägenhet att slentrianmässigt placera in folk i fack ger han inte mycket för.

-Jag tycker inte att man behöver ha en specifik roll i samhället. Jag har alltid förknippat roller med alla fack som folk vill dela in en i, och eftersom jag inte tycker om dem, så har jag helt enkelt hoppat över det här med roller.

Vill känna sig trygg i sin egen kropp

Familjen har under uppväxten utgjort ett viktigt stöd och även hos de närmaste vännerna har han känt sig accepterad. Ett viktigt mål nu är att bli så trygg med och i sin egen kropp att han också kan låta andra vara nära den.

-Fortfarande stämmer inte hela min kropp överens med hur jag känner mig. Det är frågan om ett enormt förtroende att låta andra vara nära den. På senare tid har jag blivit mer bekväm med tanken. Jag har själv känt att jag skulle vilja ha en pojk- eller flickvän. På senare tid mera en pojkvän.

Utmaningar finns, men Adam mår bra och vet vart han är på väg. Under högstadietiden var det värre. Periodvis mådde han dåligt och en gång stannade han hemma från skolan i ett par veckor, trots att han egentligen inte var sjuk. Han behövde grubbla, fundera på sin identitet. Men han hittade inga tydliga svar. Det var jobbigt, inte bara för honom.

-Du mådde inte bra och det var så jobbigt då jag inte kunde hjälpa dig, säger Adams mamma. Jag hade tänkt i de banorna att du var en pojkaktig flicka och att det var ok för dig. Jag hade nog inte tänkt längre än så, åtminstone inte då du var i den åldern.

Vill inte växa upp

Att växa upp och bli vuxen har varit och är jobbigt för Adam. Länge ville han också förneka att han hade kommit in i puberteten.

-Jag skulle inte växa upp. Jag var Peter Pan och är fortfarande Peter Pan. Jag har lite svårt för ”vuxliga” saker.

En ”vuxlig” sak han funderat på är att starta ett eget företag. I yrkesskolan gick han en företagarkurs, men han känner sig fortfarande inte riktigt redo.

-Det verkar jättejobbigt, men man borde få en massa hjälp. Jag har en idé och har funderat att starta upp företaget vid sidan av studierna. Då behöver det inte vara en heltidssyssla.

Ser med förväntan på framtiden

På nästa födelsedagstårta brinner 25 ljus, men hjärtat är han betydligt yngre.

-Jag börjar kanske snart vara mentalt myndig.

Adam blickar framåt och det ser ljust och spännande ut. På ett plan är han åtminstone säker på vad han vill.

-Kärleksrelationer och förhållanden är svåra grejer, men för tillfället snackar jag med en mycket söt kille på Facebook. Han bor tyvärr väldigt långt borta, så vi får se vad det blir av det. Förhoppningsvis kommer han hit snart så att jag får träffa honom.


Produktion: Sus Productions för Svenska Yle / Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata

Läs också

Unga. Nu!

 • Tänk om jag blir kvar här?

  Paula har sökt jobb efter jobb och till slut äntligen fått ett. Jobbet på lopptorget är bra, men hon ser det bara som en tillfällig lösning. I Jakobstad vill hon nämligen inte bo kvar.

 • Ingen får komma för nära

  Adam har genomgått en könskorrigering och börjat på ny utbildning. Han smider planer för framtiden, men är osäker på vad han egentligen vill. En sak i alla fall säker: han blir mer och mer intresserad av att inleda en kärleksrelation.

 • Inga egna pengar

  Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, dålig ekonomi. Sanna har kämpat och tagit sig in på ett nytt spår. Studierna i foto och data på folkhögskolan känns bra, men ibland känns livet fortfarande tungt. Ändå måste hon blicka mot framtiden.

 • En enda jävla pina

  Benjamin flyttar till en bättre lägenhet, går på gulnäbbsintagning och håller sig nykter. Livet har tagit en positiv vändning, men plötsligt stöter han på ett bakslag. När han ringer till socialen vänds allt upp och ner. Kontot är tomt och suget efter knark blir allt starkare.

 • Viktigt att anställa ungdomar

  Unga som står utan meningsfull sysselsättning kan alltid söka en praktikplats på After Eight i Jakobstad för att komma ett steg vidare. After Eights målsättning är att ge meningsfull arbetspraktik och uppmana till fortsatta studier eller arbete. Men också hjälpa ungdomar att ta kontroll över vardagen och stärka självkänslan.

 • Den största orsaken att förlora i tennis

  I populärkulturen finns många manliga idoler som unga ser upp till. Charlie Sheen är kanske inte ändå den lämpligaste kandidaten att ge livsråd åt en ung pojke. En helt vanlig individ med ett stabilt liv kan däremot bli stödperson för pojkar eller flickor i åldern 8 till 21.

 • Livet på en gungbräda

  Päivi Storgårds liv går i perioder. Ibland är hon hyperaktiv och rentav manisk medan hon ibland endast kan ligga i sängen och gråta, inte äta, inte prata, bara gråta. Läs hennes intervju här.

 • Ta din chans - för unga

  Känner du att du behöver hjälp, bara vill prata med nån, lite råd på vägen eller en ledande hand? Fyll i detta formulär.

 • Ge en chans - för vuxna

  Är du en vuxen eller kanske ett företag som vill och har möjlighet att sträcka ut en hand? Fyll i detta formulär.

 • Hur hitta studiemotivationen?

  ”Jag har tappat motivationen, jag är ointresserad av mitt ämne.” ”Om jag fick lite inspiration någonstans ifrån så skulle jag komma framåt.” ”Jag är egentligen jätteintresserad av mina studier men får ändå ingenting till stånd.” Känner du igen dig själv i dessa citat?

 • Ensamhetens kval

  Det är vanligt att känna sig ensam. Antingen någongång eller ofta. Många unga bor ofta ensamma nuförtiden. Antalet ensamboenden ökade med 17 000 år 2012 i Finland! Det är mycket.

 • Och vad skall du bli som stor?

  Att välja studieplats är ingen lätt sak. Någon kanske funderar på flera olika alternativ medan andra inte har en aning om vilket yrke kunde vara intressant och passande för dem. Hur är det egentligen att vara sångare, lärare eller fotograf? Vad är det roligaste och vad är det tråkigaste med dessa yrken? Läs vidare så får du veta mera och får tips av professionella.

 • Hur få sömnen att infinna sig

  Varför sover vi? Vad behöver vi sömnen till? Frågor som dessa finns det ännu inga entydiga svar på, bara spekulationer. Vi vet, att vi inte kan fungera utan en viss måtta sömn, ett mått som uppskattas till mellan sex och nio timmar. Ju mera regelbundet vi sover, desto bättre mår kroppen och vårt psyke och desto bättre arbetar vår hjärna.