Hoppa till huvudinnehåll

Oklart valresultat förbryllar vid Åbo Akademi

Åbo Akademis studentkårs valnämnd tvingas nu granska det preliminära valresultatet. Bild: Yle/Andy Ödman åa

Det är oklart vem som egentligen vann kårvalet vid Åbo Akademi. Uppgifter som cirkulerar hävdar att resultatet är fel och att Fakula Vasa egentligen borde vara den största grupperingen efter valet.

Enligt uppgifterna som Yle Nyheter fått ta del av har man inte gått rätt tillväga när man tagit valförbunden i beaktande. Resultatet har räknats som man gör vid val som till exempel riksdagsvalet. Men i valförordningen för kårvalet till Åbo Akademis studentkårsfullmäktige finns ett annat förfarande hur man ska sammanställa resultatet.

Enligt förordningen för val vid Åbo Akademis studentkår ska jämförelsetalet först räknas ut inom grupperingen och sedan inom valförbundet. Vid riksdagsval räknas jämförelsetalet ut för hela valförbundet.

- Det kan ha skett ett misstag, vår informationssekretare håller som bäst på och går genom våra förordningar och ser om det har skett ett misstag och var det i så fall har gjort det, säger Lasse Mäki-Hokkonen som är orförande för valnämnden vid Åbo Akademis studentkår.

Mäki-Hokkonen säger också att felet kan vara av teknisk art och kan ha uppkommit i någon av kårens databassystem.

Fakula Vasa eller De rättvisa - vem vann?

Valresultatet är än så länge preliminärt för valet som gick av stapeln på tisdagen och onsdagen. Enligt det preliminära resultatet skulle de tre största grupperingarna vara De rättvisa (DRV) med åtta platser, Fakula Vasa (FV) sju och MK-listan fyra. Liberala studentklubben (LSK) fick bara två platser.

Men enligt de uppgifter som vi fått borde toppen se ut som så att Fakula Vasa håller kvar sina sju platser medan DRV får sex platser och LSK fyra platser. DRV och LSK hade ingått valförbund med varandra.

Saken torde klarna i morgon fredag när valnämnden har möte.

Läs också: De Rättvisa segrade i kårvalet

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten