Hoppa till huvudinnehåll

Pargasskolorna satsar på läsning

Fr.v. Jonatan Ahlbäck, Onni Saari, Ellen Strömborg, läraren Susanne Båge, samt Freja Karlsson läser. Bild: Yle/Nicke Packalén malms skola

I Pargas satsar man extra mycket på läsning i alla skolor från och med det här läsåret. Undersökningar visar att finlandssvenska elever ligger efter finskspråkiga just när det gäller läsning.

Initiativet kommer från utbildningschefen Ulrika Lundberg som tillsammans med rektorerna har lyft fram läsning, läslust och läsförståelse som en satsning.

- Det är viktigt att poängtera att det inte är ett projekt som pågår under det här läsåret utan det handlar om en satsning på lång sikt, förklarar Susanne Båge som är klasslärare i årskurs 3 i Malms skola.

Avsikten är att resultaten i undervisningen ska förbättras. Man kommer att mäta och ha kontroll på vilken effekt satsningen har.

Nästa vecka är det läsvecka i Malms skola. Det är en årligen återkommande vecka som redan länge har funnits på programmet.

- Då tillåter vi medvetet att eleverna tar sig tid för läsning och vi ordnar olika program för varje årskurs, berättar Linda Strandberg-Lehtinen som är lärare i årskurs 4.

Även på föräldrahåll hörs det nöjda röster över satsningen på läsning.

- Det är en av de bättre satsningarna på länge. Det är fint att man försöker få en trevlig helhet och att man trivs med att läsa, säger Disa Kneck-Möller som är mor till tre barn på olika stadier i Pargasskolorna.

- Det finns så mycket i böcker. Fantasin stöds och man lär sig många olika saker. Framför allt att förstå en text men man hittar också så att säga flera världar och kan ha någonting annat än den krassa verkligheten ibland, förklarar Kneck-Möller.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland