Hoppa till huvudinnehåll

”Totalförbud mot droger fungerar inte”

Man som tänder en joint.
Beslagtagande av narkotika leder till att allt mer droger produceras. Man som tänder en joint. Bild: Etienne Ansotte / EPA skunk

Med nuvarande drogpolitik kan vi inte vinna kriget mot drogerna. Det säger Thomas Elfgren, kriminalöverkommissarie på Centralkriminalpolisen, i en blogg. Förbudet mot droger har inte minskat produktionen av narkotika – tvärtom. Beslagtagande av narkotika har bara lett till att mer droger produceras.

- Vi kan ju klart se att produktionen av narkotika inte alls har förminskats under de här åren. Kriget mot droger är ineffektivt och vi borde klart diskutera vad vi kunde göra bättre. Alla vet att vägen som vi nu har gått har inte lett till resultat, säger Elfgren.

Det behövs en ny diskussion kring drogpolitiken i Finland men också inom EU. Det anser Thomas Elfgren, som har tiotals år av erfarenhet av polisarbete bakom sig. Elfgren har bland annat varit med i bekämpningen av grov narkotikabrottslighet. Narkotika blir allt mer tillgängligt bland unga. Förbudet mot droger har inte minskat produktionen av droger – tvärtom. Beslagtagande av narkotika har bara lett till att mera droger produceras.

- Det finns en uppfattning bland många att man genom beslagtagande av narkotika kan förminska problemen, men det enda som beslagen förorsakar är att det produceras mera narkotika. För kartellerna som producerar narkotika är det ju inget problem om myndigheterna tar droger i beslag. De bara producerar mera och det finns alltid kurirer som ställer upp, säger Elfgren.

Bild: Yle thomas elfgren

Han är speciellt bekymrad över de syntetiskt tillverkade drogerna.

- Vi har ju haft ett konstant problem och det som jag specifikt är bekymrad över är de syntetiskt tillverkade drogerna. Tillverkningen av syntetiska droger kommer allt närmare och narkotika är allt mer tillgängligt bland unga, säger Elfgren.

Efterlyser utredning av ny narkotikabekämpning.

I bland annat USA har vissa delstater legaliserat cannabis, eftersom ett totalförbud inte har lett till önskat resultat. Elfgren är själv skeptisk till en legalisering av droger och efterlyser i stället en utredning av alternativen till den narkotikabekämpning som polisen har tillämpat i 40 år.

- Dag ut och dag in gör vi på samma sätt. I dag är narkotikabekämpningen både dyrt, tidskrävande och ett svårt jobb. Vi borde få igång en utredning på nationell och europeisk nivå för att undersöka vad som är rätt och i balans med utgifter och resurser. Vi borde definitivt satsa mera på förebyggande och vård, säger Elfgren.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes