Hoppa till huvudinnehåll

Evgenia bor bra men saknar finländska vänner

Det var jobbet som lockade Evgenia Kiseleva att lämna St Petersburg och slå sig ner i Vasa för drygt ett år sedan. För henne gällde det att byta till en helt ny kultur och ett helt nytt språk.

- Pojkarna på avdelningen hjälpte mig med möblerna när jag flyttade. Det här är en internationell arbetsplats, så även om finländarna inte tar kontakt så finns här fransmän, italienare och rikssvenskar. De är öppna för kommunikation, säger hon

Precis som Evgeniya flyttar många till Vasa för att arbeta. Inflyttning till Vasa från andra orter i Finland till Vasa har ökat stadigt sedan 2009. Förra året valde över 3700 personer att flytta till Vasa från en annan ort i Finland.
Dessutom är invandringen stark och i regionen bor personer från över hundra olika länder.

Inom näringslivet arbetar man aktivt med att rekrytera ny arbetskraft till regionen och till staden.

- Möjligheter till jobb är på första plats när man flyttar och vi har kunnat förmedla att vi har Finlands bästa arbetssituation här, säger Suvi Markko som är kommunikationschef på Vasek. Det som kommer tvåa är läget. Dessutom är det viktigt var nära och kära bor och det är något som man inte kan inverka på. De finns där de finns. Vasa kan tävla med bra servicenivå, konkurrenskraftiga arbtesplatser, konkurrenskraftig lönenivå, låga boendekostnader. Alla ingredienser finns, det är bara för var och en att göra sin egen kombination.

I somras valdes Vasa till en av Finlands fem innovationsstäder. Vasa ansvarar för hållbara energilösningar.
Det så kallade energiklustret ska föra Vasa och finland in i framtiden. Idag arbetar ungefär 10 000 personer inom klustret och de ska bli fler.
Målsättningen är arr födubbla antalet sysselsatta fram till år 2020.

- Det är en krafitg tillväxt och det kommer att medföra utveckling på flera olika fronter; service, skolor, dagis och så vidare, säger Suvi Markko. Man kommer att se en förändring och man har sett en förändring under de senaste åren. Mellan 2005 och 2010 har klustret ökat arbetskraften med flera tusen personer och man ser i gatubilden att det går bra och att människor har jobb.

Fler invånare kräver mera service

Fler invånare ställer också krav på basservicen. Inom dagvårdsverksamheten är situationen i dagens läge god. Prognoserna tyder på att det behövs fler platser i framtiden.

Det ligger bland annat på servicechef Merja Martins bord på verket för småbarnsfostran att fundera på hur det ska lösas. Trots att företagslivet drar, måste staden spara kraftigt för att klara ekonomin de närmaste åren.

- Nu kan vi lite fundera på förhand och planera men vi kan inte planera att vi har platser över den mängd som vi i själva verket behöver, säger Martin. Om inflyttningen till stan skulle bli riktigt stor så måste vi bygga upp något tillfälligt som vi alltid har gjort då vi har haft brist på platserna. Det långsiktiga har Vasa stad tagit hänsyn till för vi har byggt varje år ett nytt daghem och det är bra för då får vi platser på lång sikt. Då man bygger ett nytt område så vet vi att dit kommer små barn och det har vi med i planeringar för de närmaste åren.

Helsingfors lockar

Men trots goda arbetsmöjligheter i Vasa, är det inte sagt att de nyinflyttade stannar i staden.

- Jag försöker blir en del av det finländska samhället. Sedan ser jag vad jag gör, säger Evgeniya Kiseleva. Helsingfors drar nog också. Där finns flera möjligheter, större möjligheter att studera språk och mera underhållning. Å andra sidan är boendekostnaderna lägre här i Vasa, så jag tjänar mera på att stanna här.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten