Hoppa till huvudinnehåll

Invandrarna trivs på Åland

Daniel Macharia flyttade till Åland från Kenya. Han jobbar på ett äldreboende.

- Jag trivs mycket bra. Jag har familj med tre barn och sambo här och jag har jobb, säger Daniel Macharia. I början var det tufft. Kylan och mörkret var svårt, men nu har jag vant mig.

Dert är under de 20 senaste åren som Åland blivit ett mångkulturellt samhälle.
I Mariehamn bor nu omkring tusen personer med annat modersmål än svenska och finska. Om man ser till födelseland finns hela 91 länder representerade i landskapet.

- Generellt sett flyttar man för kärlek, jobb, studier, för att få vara med sin familj eller för att få skydd, säger Johanna Fogelström som är integrationssamordnare. Åland har redan länge haft en låg arbetslöshet och ett stort behov av arbetskraft och det har bidragit till att inflyttningen har varit så stor.

För att möta den ökande invandringen har landskapet satsat mer resurser på integration. Språk och arbete pekas ut som de viktigaste sakerna för att nyinflyttade ska komma in i samhället. I projektet integration.ax kombineras språkstudier med arbetspraktik inom de yrken de inflyttade haft med haft med sig från sitt hemland. Det här har visat sig vara en mycket lyckad lösning.

Madalina Grigore är inflyttad från Rumänien. Hon är lärare till utbildningen och är glad över att hon kommer att kunna utöva sitt yrke också i sitt nya hemland.

- För mig är det väldigt viktigt att jag genast kan läsa språket och bli bättre samtidigt som jag får praktisera inom mitt eget yrke och genast kan jobba inom det, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland