Hoppa till huvudinnehåll

Slaget: Varför provocerar feminismen så mycket?

Det skulle gynna den feministiska kampen om fler män aktiverade sig, säger frilansjournalisten Julia Wiraeus. I Slaget efter tolv mötte hon HBL-kolumnisten Mikael Sjövall som anser att feministerna har lagt beslag på jämställdhetsdebatten.

Enligt Sjövall borde vi ett samhälle som blir allt mer jämställt också kunna diskutera jämställdhetsfrågor ur ett manligt perspektv. Han påminner om att det finns många sektorer i samhället där männen missgynnas i förhållande till kvinnorna.

- Största delen av dem som gör självmord är män, största delen av de hemlösa är män. Jag hör inga feminister tala om den här problematiken.

Julia Wiraeus ser inget motsatsförhållande mellan kvinnornas och männens jämställdhetssträvanden. Hon tycker också att man inte ska invagga sig i en falks föreställning om att Finland blivit ett jämställt land:

- Det upplevs som om kvinnorna i den här världen har fått mer makt, men det är inte så. Kvinnor fortjänar fortfarande åttio procent av männens lön och kvinnor saknas fortfarande på många viktiga positioner i samhället.

Enligt Wiraeus är det anmärkningsvärt att feminismen fortfarande väcker så starka reaktioner.

- Vi borde fråga oss varför feminismen provocerar så otroligt mycket. Varför provocerar det att vi har en strävan efter att bemöta människor jämställt och ge samma möjligheter till flickor och pojkar att gå i skolan, samma möjligheter att jobba och försörja sig. Det är det som är grunden i feminismen.

- Det att jag talar för missförhållanden där män är eftersatta förminskar inte min strävan för att jobba för kvinnors rättigheter, säger Mikael Sjövall.

Se hela debatten:

Läs också