Hoppa till huvudinnehåll

Tänk om jag blir kvar här?

Paula har studerat bildkonst, varit arbetslös och uttråkad. Nu har hon fått jobb på ett lopptorg och tjänar äntligen egna pengar.

Videodagböckerna - möt fyra unga

I Unga Nu Videodagböckerna följer vi fyra unga vuxna på jakt efter sin plats i samhället.
Utrustade med varsin mobilkamera dokumenterar Benjamin, Sanna, Adam och Paula sin vardag i en dokumentärserie på 5 x 5-7 minuter.


- Jag tror att många av oss är till nytta för samhället på något sätt, säger Paula. Sedan måste man också fråga sig varför man måste vara till nytta för samhället? Ska man inte vara glad? Ska man inte först vara nöjd med sig själv och sitt eget liv innan man kan vara till nytta för andra?

För tillfället jobbar Paula sju timmar om dagen och har ledigt två dagar i veckan. En del smärre jobbmissar har inträffat, bland annat fattades 36 euro ur kassan en dag. På det stora hela har det ändå gått bra och hon trivs med arbetsuppgifterna.

- Om det inte fanns variation så skulle jag jättesnabbt bli uttråkad, men på loppiset finns det variation. Nytt folk kommer in hela tiden och du vet aldrig vem som kommer dit.

Vill flytta bort

Trots att hon trivs på jobbet ser hon det enbart som en tillfällig lösning. I framtiden vill hon bo någon annanstans, Jakobstad känns nämligen inte längre så lockande.

- Jag har ingen aning om jag eller min pojkvän kommer in på någon skola nästa år. Men vi vet att vi inte orkar bo i Jakobstad. Det finns ingen orsak att bo kvar här. Jag har lite kompisar här, men så småningom, när de blir klara från skolan, flyttar de bort härifrån.

Framtiden är oviss. Paulas och pojkvännens framtidsplaner spänner enbart över ett år i taget. Själv skulle hon gärna flytta till Sverige och studera tv-spel.

- Det är det enda som jag faktiskt hänger med i. Jag vet vad jag pratar om när jag pratar om tv-spel. Jag kan inte säga att jag får samma känsla när jag pratar om konst.

Jobbet på loppiset är "ett trevligt jobb ett år framöver", jobbet hemma på föräldrarnas gård "det enda tråkiga jobbet". Oron att hon skulle vara tvungen att jobba dubbelt har visat sig vara obefogad. Föräldrarna respekterar att hon inte längre hinner hjälpa till lika mycket.

- De har verkligen låtit mig vara ifred. Inte ska jag ju jobba där då jag har ett eget jobb.

Vill pröva på nya saker

Paula suktar efter ny kunskap. Hon vill hålla på med "allt möjligt intressant" och ska t.ex. i vår börja på en Arbis-kurs i silversmide.

- Man borde ha arbetsglädje, men den fattas för många. Oavsett vad man gör ska man ta glädje i det, speciellt om man är bra på det. Det är bra att bli bra på någonting.

Paula är lyckligt lottad. Hon känner arbetslädje och följer sitt eget hjärta. Tyvärr är det inte ovanligt att folk finner sig i ett sammanhang de inte trivs med, eller klarar av. Någonting som skulle hjälpa till är enligt Paula en mer flexibel inställning på fler arbetsplatser.

- Det är så ensidigt tänkt att 90 % jobbar från 8-17, 9-16, vad som helst. Vi är alla så olika och har olika stil hur vi vill jobba, olika tider och olika grader av hur jobbigt livet känns.


Produktion: Sus Productions för Svenska Yle/ Anna Forth
Redaktör: Tommy Wallin
Redigering: Patrik Westlin
Producent: Susanne Skata

Läs också

Unga. Nu!

 • Tänk om jag blir kvar här?

  Paula har sökt jobb efter jobb och till slut äntligen fått ett. Jobbet på lopptorget är bra, men hon ser det bara som en tillfällig lösning. I Jakobstad vill hon nämligen inte bo kvar.

 • Ingen får komma för nära

  Adam har genomgått en könskorrigering och börjat på ny utbildning. Han smider planer för framtiden, men är osäker på vad han egentligen vill. En sak i alla fall säker: han blir mer och mer intresserad av att inleda en kärleksrelation.

 • Inga egna pengar

  Depressioner, svårigheter att komma in på arbetsmarknaden, dålig ekonomi. Sanna har kämpat och tagit sig in på ett nytt spår. Studierna i foto och data på folkhögskolan känns bra, men ibland känns livet fortfarande tungt. Ändå måste hon blicka mot framtiden.

 • En enda jävla pina

  Benjamin flyttar till en bättre lägenhet, går på gulnäbbsintagning och håller sig nykter. Livet har tagit en positiv vändning, men plötsligt stöter han på ett bakslag. När han ringer till socialen vänds allt upp och ner. Kontot är tomt och suget efter knark blir allt starkare.

 • Viktigt att anställa ungdomar

  Unga som står utan meningsfull sysselsättning kan alltid söka en praktikplats på After Eight i Jakobstad för att komma ett steg vidare. After Eights målsättning är att ge meningsfull arbetspraktik och uppmana till fortsatta studier eller arbete. Men också hjälpa ungdomar att ta kontroll över vardagen och stärka självkänslan.

 • Den största orsaken att förlora i tennis

  I populärkulturen finns många manliga idoler som unga ser upp till. Charlie Sheen är kanske inte ändå den lämpligaste kandidaten att ge livsråd åt en ung pojke. En helt vanlig individ med ett stabilt liv kan däremot bli stödperson för pojkar eller flickor i åldern 8 till 21.

 • Livet på en gungbräda

  Päivi Storgårds liv går i perioder. Ibland är hon hyperaktiv och rentav manisk medan hon ibland endast kan ligga i sängen och gråta, inte äta, inte prata, bara gråta. Läs hennes intervju här.

 • Ta din chans - för unga

  Känner du att du behöver hjälp, bara vill prata med nån, lite råd på vägen eller en ledande hand? Fyll i detta formulär.

 • Ge en chans - för vuxna

  Är du en vuxen eller kanske ett företag som vill och har möjlighet att sträcka ut en hand? Fyll i detta formulär.

 • Hur hitta studiemotivationen?

  ”Jag har tappat motivationen, jag är ointresserad av mitt ämne.” ”Om jag fick lite inspiration någonstans ifrån så skulle jag komma framåt.” ”Jag är egentligen jätteintresserad av mina studier men får ändå ingenting till stånd.” Känner du igen dig själv i dessa citat?

 • Ensamhetens kval

  Det är vanligt att känna sig ensam. Antingen någongång eller ofta. Många unga bor ofta ensamma nuförtiden. Antalet ensamboenden ökade med 17 000 år 2012 i Finland! Det är mycket.

 • Och vad skall du bli som stor?

  Att välja studieplats är ingen lätt sak. Någon kanske funderar på flera olika alternativ medan andra inte har en aning om vilket yrke kunde vara intressant och passande för dem. Hur är det egentligen att vara sångare, lärare eller fotograf? Vad är det roligaste och vad är det tråkigaste med dessa yrken? Läs vidare så får du veta mera och får tips av professionella.

 • Hur få sömnen att infinna sig

  Varför sover vi? Vad behöver vi sömnen till? Frågor som dessa finns det ännu inga entydiga svar på, bara spekulationer. Vi vet, att vi inte kan fungera utan en viss måtta sömn, ett mått som uppskattas till mellan sex och nio timmar. Ju mera regelbundet vi sover, desto bättre mår kroppen och vårt psyke och desto bättre arbetar vår hjärna.