Hoppa till huvudinnehåll

USA fasar ut farligt transfett

En hamburgare
Snabbmat kan innehålla konstgjort transfett. En hamburgare Bild: Yle mcdonalds

De amerikanska myndigheterna hoppas förhindra 20 000 hjärtattacker och 7 000 dödsfall årligen genom att fasa ut användningen av industriellt framställt transfett i livsmedel.

Användningen av transfett har minskat avsevärt i USA under de senaste åren och nu ska fetterna bort från alla produkter och från alla matställen.

Livsmedels- och läkemedelsverket FDA kommer att samla in utlåtanden i två månader innan verket fattar beslut om övergångstider för företagen.
Vetenskapsmän säger att man inte har någon nytta av transfett utan att de tvärtom kan höja nivån av så kallat dåligt kolesterol i blodet och sänka nivån av bra kolesterol.

Livsmedelsindustrin använder transfett för att förbättra livsmedlens hållbarhet. Transfett kan också användas för att förbättra smak och konsistens i till exempel pizzor, munkar, fiskpinnar och pajer.

I USA används transfett fortfarande framför allt i mindre matrestauranger och i produkter som mikropopcorn, djupfrysta pizzor, margariner och artificiellt mjölkpulver för kaffe. Sedan 2003 har den genomsnittliga konsumtionen av transfett per person i USA sjunkit från 4,6 gram per dag till 1 gram 2012.

Bland andra Schweiz och Danmark har förbjudit användningen av konstgjort transfett.

FDA:s åtgärder riktar sig inte mot transfett som förekommer naturligt i kött och vissa mjölkprodukter. Transfett i kött och mjölkprodukter anses inte utgöra någon stor folkhälsorisk, skriver nyhetsbyrån AP.