Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa invaderat av ungdomar

kulturkarnevalen 2013
"Ljud & ljus" är en av de populärare "labben" under Kulturkarnevalen i Lovisa. kulturkarnevalen 2013 Bild: YLE/Stefan Härus kulturkarnevalen 2013

Över 500 ungdomar är samlade i Lovisa för den elfte Kulturkarnevalen. Ungdomarna är utspridda på 14 olika platser i Lovisa - bland annat i högstadiet, gymnasiet, idrottshallen, medborgarinstitutet och i ungdomslokalen Forum.

I de 14 lokaliteterna pågår 30-talet workshops eller "labb" som de kallas. Det handlar om vitt skilda ämnen som keramik, eldkonst, bildkonst, teater, cajunmusik och sjömanshantverk.

Fabian Munsterhjelm deltar för fjärde gången i Kulturkarnevalen. Han är med i labbet estradpoesi. Det gäller att hitta på ett tema, skriva ner några verser och föredra innehållet inför alla festivaldeltagare.

- Det är å ena sidan nervöst, men jag väntar med iver på att få läsa upp min poesi inför en fullsatt idrottshall, erkänner Munsterhjelm.

För ett år sedan uppträdde Munsterhjelm med stand-upkomik. Det var mera show, säger han, medan det här handlar om att bolla med ord.

Pappa till kulturkarnevalen är skådespelaren Mikael "Gusse" Andersson. Han startade i tiderna kulturkarnevalen som ett slags motvikt till stafettkarnevalen.

Mikael "Gusse" Andersson
Mikael "Gusse" Andersson Mikael "Gusse" Andersson Bild: YLE/Stefan Härus mikael gusse andersson

- Det fanns ett tomrum på konst- och kultursidan i slutet av 1990-talet, säger Andersson. Då fördes det också diskussioner i media om den "finlandssvenska islossningen" - kulturen, språket och identiteten. Många oroade sig i insändare och artiklar i tidningar över ungdomarnas språk och identitet som finlandssvenskar. Jag valde att handla framom att skriva insändare, säger Andersson.

Resten är historia, som man brukar säga. Den finlandssvenska Kulturkarnevalen har vuxit i popularitet år för år. När väl möjligheten att anmäla sig till Kulturkarnevalen i Lovisa öppnade i början av september, gick det bara 15 minuter så hade de 300 första anmälningarna kommit in.

Karnevalen har också väckt respekt och nyfikenhet på finskt håll och i andra nordiska länder. Till och med i Estland har man fått nys om Kulturkarnevalen, berättar Andersson. En delegation från Estland är nu i Lovisa för att följa med hur det hela arrangeras här och för att få tips, idéer och inspiration för en motsvarande karneval i Estland nästa år.

- Stafettkarnevalen är en fantastisk sak, säger Andersson, men där gäller det att konkurrera mot medtävlare från andra skolor och orter. Här handlar det om att mötas och att samarbeta. Kulturkarnevalen ska andas respekt och ödmjukhet inför andra människor.

I planerna finns att i framtiden bjuda in ungdomar från andra nordiska länder. Intresse finns i bland annat Sverige och Norge och till och med på Grönland, säger Andersson.

- Det skulle också vara intressant att kunna bjuda in Estlandssvenskar, säger Andersson. Jag tror att det skulle vara roligt för dem att få uppleva en genuin finlandssvensk miljö.