Hoppa till huvudinnehåll

Respektfulla möten

sluta panta
sluta panta Bild: YLE sluta panta

Alla människor, barn, unga och vuxna, på dagis, i skolor och på arbetsplatser, är tvungna att tillbringa en stor del av dagen tillsammans med människor som de inte själv valt att umgås med. Måste man vara vän med alla eller räcker det att man beter sig vänligt mot alla?

En bra stämning är viktig för trivseln och motivationen. Om stämningen är bra, är det lättare att använda sin energi på att lära sig, få saker gjorda och upptäcka livet tillsammans med andra.

Att elever eller studeranden i en klass kan ha roligt och skratta tillsammans, att de kan ha olika åsikter och känner sig trygga kan vara tecken på att stämningen i klassen är god. Att man blir bemött med respekt och själv är respektfull i möten med andra unga men också vuxna, bidrar till en bättre stämning.

Hurudan är stämningen i din skola och klass? På vems ansvar är det att stämningen är bra? Vad kan du själv göra för att förbättra den?

Malin Melleri
Barnavårdsföreningen i Finland r.f.
Projektkoordinator för Vi i klassen

Chatta med Malin må 11.11 och ons 13.11 kl.19-22.

Läs också