Hoppa till huvudinnehåll

Tiotusen döda i tyfondrabbad stad

Det står nu helt klart att tyfonen Haiyan som drog fram över Filippinerna på fredagen var en megakatastrof. Myndigheter i staden Tacloban, på ön Leyte, befarar att 10 000 människor kan ha omkommit bara i den staden.

Förödelsen på öarna i centrala Filippinerna är enorm, men omfattningen av den är ännu oklar för stora delar av katastrofområdet är fortfarande avskuret från omvärlden.


Då myndigheter i ön Leytes huvudstad Tacloban befarar att 10 000 människor kan ha dött bara där, så ska man ta i beaktande att åtminstone fem andra öar i centrala Filippinerna också drabbades illa av tyfonen.

Myndigheterna har exempelvis inte lyckats få någon kontakt med människor i staden Guiuan, en stad med 40 000 invånare på ön Samar, där tyfonen tog i land allra först. Myndigheter somflugit över staden Baco på ön Mindoro uppger att staden till 80 procent ligger under vatten.

De flesta tv-bilder kommer från Tacloban. Där ligger det kroppar överallt bland bråtet på gatorna. En del kroppar hänger kvar i träd.

Överlevande i jakt på dricksvatten

Chockade överlevande vandrar som zombier bland spillrorna i sin jakt på vatten och mat. Så också Jenny de la Cruz, en ung kvinna, gravid i åttonde månaden, som berättar för nyhetsbyrån Reuters att hon förlorat åtminstone elva familjemedlemmar, bland dem sin tvååriga dotter.

- Jag kan inte tänka, jag vet inte vad jag ska göra. Just nu kan vi bara försöka överleva den här dagen, säger de la Cruz, men jag vet inte vad som händer i morgon eller dagen därpå, eller om vi kommer att överleva.

Från ön Leyte rapporteras också om plundring. Lastbilar med hjälpsändningar har också attackerats.

Överlevande berättar om vågor höga som palmer då tyfonen drog in över de låglänta kustorterna. Vattnet svepte med sig båtar, hus, bilar och människor. De bilder vi ser nu från de drabbade områdena liknar dem vi såg efter tsunamin år 2004.

Hjälparbetet är en kamp mot tiden. Vägar som är igentäppta av bråte och förstörda flygplatser gör det svårt att nå fram till de hjälpbehövande med förnödenheter. Det kan ta dagar innan man når en del av de värst drabbade orterna med förnödenheter.

Tyfonen Haiyan drar nu vidare mot Vietnam. Över 600 000 människor har evakuerats från kusten där och sökt sig till säkrare platser. Enligt nyhetsbyrån AFP väntas stormen öga dra in över kustområden i norra Vietnam på söndag kväll finsk tid. Människor som redan hade evakuerats från södra kustområden har fått återvända hem efter att tyfonen ändrade kurs.

Läs också: Dödssiffran stiger efter tyfon i Filippinerna

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes