Hoppa till huvudinnehåll

30 knäböj och gratis lokaltrafik

Inför vinter-OS i Sotji sprider sig en träningsrelaterad våg genom Ryssland. Bland annat i Moskva erbjuder staden invånarna gratis tunnelbana mot en fysisk prestation i form av 30 knäböj. Du ställer dig framför en maskin som räknar antalet böj och när du når 30 är det fritt fram att tunnelbana dig genom staden. Läs mera om initiativet här.Själv tycker jag det här är en fantastisk idé som väl kunde appliceras också här i Finland. Eller vad sägs om 30 knäböj och gratis buss? 30 pull-ups och gratis tåg? Och för de extrema, 30 muscle-ups och gratis flyg?

Visst, rätt så enkelt att problematisera initiativet. Vad gör vi med de äldre, de sjuka? Men det finns något som lockar med tanken om att erbjuda samhälleliga belöningar på gräsrotsnivå mot fysiska prestationer. Jag läste om ett företag här i veckan som ger medarbetarna en extra semestervecka ifall de tränar aktivt. Dessutom har de rätt att träna på arbetstid och företaget bjuder på personliga tränare.